От х:

Днес в x:

Инвалидите от Узунджово – вече и без пенсия /банкова сметка/

Вангел и Елисавета остават и без инвалидната пенсия

Инвалидът Вангел Христов и неговата дъщеря Елисавета, за чийто потресаващ недоимък ви разказахме вчера, вече останаха и без основния си доход-инвалидната пенсия в размер на 120 лв. Тя бе главна част в месечния доход от около 200 лв, с който Вангел и неговата болна от астма щерка преживяваха. Причината е, че ТЕЛК-овото решение на мъжа изтече на 30-ти юни и той трябва да се яви пред комисията за ново решение. До излизането на такова, пенсията се спира.

Вангел има 76 % инвалидност заради болест на Бехтерев, която вкостява ставите и води до пълно обездвижване. Страничен ефект от болестта пък е заболяването глаукома, която води до пълно ослепяване.

До подновяването на ТЕЛК-а, семейството може да разчита на 50 лв месечно от социални добавки информираха от социалните, които днес бяха на място за проверка на случая. Службата се сезирала от репортажа на Haskovo.net Сакат баща и болното му дете гаснат в срутваща се къща“ и проучили отново положението на Вангел и Елисавета. От Агенция социално подпомагане пожелаха да уточнят, че са отпуснали отоплителна помощ за сезон 2012/2013 в размер на 63 лв месечно, за 5 месеца. Нещо повече, вече била входирана и новата молба за топло през сезон 2013/2014. Семейството има право на две интеграционни добавки - за лекарства и транспорт по 9.75 лв на месец всяка. Стартирана е процедура за отпускане на еднократна помощ в размер на максимум 325 лв. Това е, толкова разрешава закона обясниха служители. За да се отпусне нещо за астмата на детето, процентът инвалидност трябва да е 51, а в момента е 40%. Социалните могат да остойностят част от средствата по поставяне на изкуствена тазобедрена става, която може да подобри положението на инвалида, или очна операция, която да задържи прогресирането на глаукомата. Но по закон пациентът първо трябва да си ги плати, а после чрез фактури да си ги изиска от държавата. За доход от 75 лв на месец, 3 000 за изкуствена става звучат като печалба от тотото.

Що се отнася до опасното за живота на хората жилище, тук ситуацията е трагикомична. Социалните поискали от кметството в Узунджово документ, който да удостоверява, че сградата е опасна за живеене. От кметството отказали с мотива, че не са компетентни да издават такива документи, но твърде вероятно защото такова обследване не е правено. В правомощията на община Хасково/част от която е село Узунджово/ е изследването и премахването на опасни сгради на територията на общината, разбира се при подаване на сигнал. При наличие на такъв документ, социалните могат да излязат с доклад за „инцидентно възникнал комуникационно-битов проблем“ и на негова база да отпуснат цели 325 лв за укрепване на жилището. Според експерти, това не стига дори за подмяна на керемидите, камо ли за изграждането на бетонен пояс.

Вместо мъртвата хватка в която са се самопоставили институциите, Haskovo.net предлага банковата сметка на семейството, която бе поискана от много/вкл. и извън Хасково/ читатели на редакционната ни поща. На тази сметка Вангел получава 35-те лева детски за дъщеря си Елисавета. Предоставяме я с тяхно съгласие

ИНВЕСТБАНК АД , София-1404,Бул. България 85

BG44I0RT80311001470600 - Вангел Ангелов Христов

Сметката е вярна. Изчита се: Бе, Ге, четири, четири, И, О, ЕР, Те, осем, нула, три, едно, едно, нула, нула, едно, четири, седем, нула, шест, нула, нула/ 

Г.Христов

До новия ТЕЛК твърдият им доход е 75 лв на месец
Що се отнася до къщата, тя ще чака момента в който ще се срути
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини