От х:

Днес в x:

Увековечиха д-р Желязко Христов в Баните

Покойният председател на КНСБ д-р Желязко Христов беше увековечен в Минерални бани. Съпругата му д-р Дима Христова, наследникът му на поста Пламен Димитров и синдикалисти от цялата страна присъстваха на целремонията по откриването на мемориалната плоча в негова памет.

Докторът е възроден върху 800-килограмова морена. Ликът му е изваян в мраморната плоча на каменния постамент чрез лазерно гравиране.

Паметникът освети отец Боян Саръев. Пред мемориала, който е на няколко метра от летния театър, където се провежда детския етнофестивал, основан от Желязко Христов, всички коленичиха и сведоха глави в едноминутно мълчание.

"Жеко, както го наричаха всички, не се впечатляваше от камъка, но се впечатляваше от присъствието на хората. Той нямаше да издържи на изкушението да се радва заедно днес с вас.", каза в обръщението си съпругата д-р Дима Христова.

Идеята за паметника е на сдружението „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.". Спомоществовател за осъществяването й е община Минерални бани. Домакините дадоха безвъзмездно терена за мемориала и сума за неговата изработка.

Съвсем скоро кабинетът на д-р Христов в централата на КНСБ, където той е работил приживе ще стане Музей на работническото и синдикалното движение, обяви Пламен Димитров.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини