От х:

Днес в x:

Министър Адемов: Правителството иска вдигане на майчинството от октомври

Правителството ще предложи пред НС предвижданото увеличение на майчинството за отглеждане на дете до 2 годишна възраст да стане през октомври, вместо предложения от ГЕРБ срок -1 юли. Това обяви новият социален министър Хасан Адемов при посещението си в Минерални бани.

Той посочи още, че се подготвя пакет от мерки преди зимата за подпомагане на най-уязвимите социални групи. В него ще бъдат включени разшираване на кръга от хора, които да получават т.н. енергийни помощи, както и увеличение за помощта на първолаците. Тя може да се повиши от 150 на 300 лв. през септември, подчерта министър Адемов.

Спиране на част от проектите, които са проблемни по отношение на реализацията им, ще предложи още неговото ведомство пред Европейската комисия. Това се налага заради опасността някои от проектите по ОП "Развитие на човешките ресурси" да не могат да бъдат отчетени в срок. По програмата страната ни трябва да отчете близо 425 млн. лв., посочи Адемов. Той обясни, че ако това не се случи, има риск част от парите да бъдат загубени. Министърът даде за пример приоритетни оси 3 и 4 в Министерство на образованието, където са засечени сериозни проблеми при реализацията на проектите и има реален риск да бъдат загубени около 200 милиона лева. Адемов каза, че като вариант да не се акумулират загуби ще се иска прехвърляне на средства към по-атрактивните мерки, каквито са свързаните със заетостта.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини