От х:

Днес в x:

Деца от 8 държави пеят и танцуват в Минерални бани

Повече от 1600 деца от различни етноси „оцветиха“ с характерните за фолклора си костюми Хасковските Минерални бани.

Участниците в 13-тото издание на Международния детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" са представители на България, Молдова, Босна и Херцеговина, Турция, Румъния, сърбия и Македония.

В двудневната надпревара участват 74 групови и 26 индивидуални изпълнителя. През двата състезателни дни ще ги оценяват хореографите доц. Красимир Петров и Мирослав Славов, музиковедът Мария Георгиева и Иван Кумичин-музиковед и фолклорист.

Като официален гост на фестивала присъства и новият социален министър Хасан Адемов.

Празникът беше открит с българският химн. Представители на държавите -участнички дефилираха в народни носии на „Одата на радостта“. Малко след това космическата песен “Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на 10-годишната ангелогласна Михаела Карасавова от Минерални бани накара всички присъстващи да аплодират бурно.

Като символ на приятелството и единството на балканските народи в небето полетяха и 13 гълъба, числото, което бележи и поредното издание надетския празник. Танцовата част откриха миналогодишните победители от „Галаксико“- Димитровград. Вакалната прима Петя Боюклиева и младата звезда Поли Генова също поздравиха участниците.

Организаторите на феста издадоха в аванс, че за изданието през следващата година цедката за участие ще е по-солидна. Ще бъде наблегнато повече и на етномомента. Освен това се водят и разговори за написването на специална песен за етнофестивала, на която един от авторите ще е Етиен Леви.

Голямата награда за победителите в тазгодишното издание пък за първи път ще са студийни записи. Те ще бъдат реализирани в Радио „Благоевград“. 

Това ще е еотличието на спечелилите първо място в двете възрастови групи.запис ще получат и първентците при вокалните групи.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини