От х:

Днес в x:

Таблети за КАТ ще пенсионират култовото „Кво ще правим сега“

Катаджиите ще спират само шофьорите нарушители

Култовата реплика на катаджиите „Кво ще правим сега“, при засечен водач в нарушение, ще излезе от употреба след като Пътна полиция получи нови електронни устройства за отдалечен онлайн достъп за осъществяване на пътен контрол, или иначе казано таблети. Всяка областна дирекция на КАТ в страната ще получи средно по около 10 таблета с които ще се оборудват пътните патрули. Устройствата ще увеличат неимоверно капацитета на нарядите, защото при физическа проверка на автомобила се губи много време, а броят на проверените водачи е ограничен. С новият метод катаджиите могат дистанционно да проверяват автомобилите. Достатъчно е да въведат регистрационният номер в системата и веднага да получат информация за валидна застраховка „Гражданска отговорност“, за  валидно свидетелство за управление на МПС, справка за наложени наказания на водача и др. нарушения. При излизане на нередност следва обаждане до следващият пътен патрул, който целенасочено спира автомобилът нарушител и го глобява бързо и ефективно. От друга страна излязлото в електронната система нарушение не може да бъде неглижирано, а глобата спестена. С други думи без „какво ще прави сега“. Така се постига по-висока отчетност на нарушенията и избягването на корупционни практики, обясняват от МВР.

Засиленият контрол над недобросъвестни водачи ще се измерва с броя спасени животи, подчертава служебният полицейски шеф Петя Първанова при тържественото раздаване на първите таблети в София. По справки на полицията, жертвите по пътищата през изминалата 2012 година са приблизително два пъти по-малко от загиналите през 2008. Президентът Росен Плевнелиев пък обяви, че се предвижда до 2016 г. да бъдат въведени автоматични системи за контрол за безопасността на движението, включително и чрез сателитни технологии. 

На церемонията завчера в София бяха раздадени 122 таблета на 12 регионални дирекции на МВР. На останалите 16 сред които и Хасково предстоят да бъдат раздадени още 138 устройства. В местното поделение на КАТ нямат информация точно колко ще бъдат таблетите за тях нито кога ще пристигнат, но изразиха надежда това да стане колкото може по-скоро.

Г.Христов

Намаляването на човешкия фактор при проверките започна с мобилните камери, за отчитане на превишена скорост
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини