От х:

Днес в x:

Харманли изкара кавалерията в чест на 6-ти конен полк

Харманлийската кавалерия през 2013-та

Харманли мобилизира цялата си налична кавалерия за да почете паметта на местната воинска гордост - формираният тук преди 107 години 6-ти конен полк. Частта е една от най-прославените в Балканската и Първата световни войни. Именно 6-ти конен полк поставил традицията на Тодоровденските кушии в града на белоногата.

За да спазят традицията харманлийци станаха като маите-спретнаха свой календар, съобразно който днес е Тодоровден. Иначе в цяла България тази година Конският Великден се отбеляза на 23-ти март.

В кушиите участваха 20 коне, 7 каруци, още толкова двуколки и няколкостотин зяпачи. Надбягванията бяха сефтето на чисто новия хиподрум „Гергана” изграден до Тарабановата мелница. Старото трасе в другия край на града било разорано за нива. Манежът бе като класическите римски. Идеална елипса, с утъпкана писта и място за сервиз на каруците и хранене на конете. Вещите организатори бяха помислили за всичко-имаше осигурен ветеринар, доктор, че и поп. Нито един от тримата не влезе в действие. Въпреки голямото стълпотворение, присъстващите полицаи умираха от скука и жега. Хората бяха дошли да се забавляват, не да създават проблеми.

Председател на журито, както в последните 9 години, бе кметът Михаил Лисков. Водещ бе изтъкнатия гражданин на Харманли Донко Трендафилов. Само при звука от гласа му, ромите и техните коне си чупеха краката да застанат навреме на отредените им места.

Общината осигури солиден награден фонд от близо 500 лв за 4-те дисциплини в състезанието. Отделно бяха призирани и участниците в импровизираната киноложка изложба. Измежду огромните служебни породи спечели китното хъски Тара на 11 годишния Живко Спасов. В ревюто за красота при конете, пръ встана бисерчанинът Мирчо Колев. В най-престижната дисциплина надбягване в галоп, №1 бе 15-годишния Илия Стамов от с. Славяново.

Г.Христов

Състезанието с каруци

Каруците често бяха ос до ос
Двуколки
Мало и голямо яхна конете

Агитка
Кметът Лисков награждава победителите

Кучета и стопани
Свиреп кавказец се гласеше за първото място
Обаче го взе 11 годишния Живко с хъскито Тара
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини