От х:

Днес в x:

В Световния ден на птиците: Египетските лешояди намаляват!

Малцина знаят, че освен ден на шегата, първи април е и Световен ден на птиците. Без шега и дори с тревога от регионалния офис в Хасково на Българското дружество за защита на птиците алармираха, че с всяка изминала година популацията на един от предвестниците на пролетта - египетския лешояд намалява. Според статистиката, само за последните 10-години видът, който е обявен за Световно застрашен, е намалил числеността си с около 50 %.

Египетският лешояд, който се среща у нас предимно по поречието на р. Арда, става все по-често жертва на ловци. За съжаление много от авджиите отстрелват птицата, без дори да знаят точно каква е, а просто от любопитство. По величествените и редки пернати се стреля и заради добрите приходи, които бракониерите си докарват от сивата търговия с трофеите, разказва регионалният координатор на БЗДП в Хасково Николай Терзиев.

Освен от изстрели, много от птиците стават жертва и на лошата храна. „Лешоядите се хранят с мърша. Ако домашно животно умре на полето те, естествено не пропускат мръвката. Лошото е обаче, че попаднат ли на животно натъпкано с антибиотици или хранено зле с натъпкана с различни пестициди храна, птицата загива. Египетските лешояди са вид, който е много чувствителен. Така индиректно те са индикатори и за лошата храна, с която и ние хората се храним.“, твърди Терзиев.

Разрушаването на местообитанията на лешоядите от хората е друга от глобалните причини за изчезването на вида.

По поречието на р. Арда през миналата година са преброени 28 двойки египетски лешояди. Тревогите на орнитолозите са, че броя им може да се окаже по-малък след няколко месеца, когато в буквален смисъл „пилците се броят на есен“. Въпреки това добрата новина е, че край Студен кладенец вече са забелязани два египетски лешояда.

 1 април е обявен от ООН за Световен ден на птиците и се отбелязва от 1906 г., когато е приета Международната конвенция за защита на птиците. България е една от страните с най-голямо птиче разнообразие. У нас се срещат 70 % от всички видове, които обитават Европа.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини