От х:

Днес в x:

Фотоси на пернатия свят от региона на Хасково украсиха фоайето на Областна администрация

    В Световния ден на птиците, определен на първи април, фоайето на Областната администрация в Хасково се превърна в изложбена зала.

    Представители на пернатия свят в региона, заснети пред обектива на фотографа Богдан Боев, са фокуса на изложението.

    Изложбата откриха директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково и областният управител Гинка Райчева.

    Фотографът Богдан Боев е родом от Димитровград. От години живее в чужбина, но връщайки се в родината си, посвещава голяма част от времето си на птиците.

    Той познава добре пернатите представители, техните местообитания и навици. Прекрасните му фотоси в сградата на областна администрация разказват за всичко това. Снимките са правени на различни места по река Марица.

    Да бъдеш фотограф на дивата природа е изключително трудно, а Богдан Боев е един от най-добрите в тази област. От една страна трябва да познаваш много добре птиците до най-малък детайл, като например да знаеш, че не трябва да ги снимаш в размножителен период, за да не нарушаваш спокойствието им да отгледат поколение. От друга страна трябва да си стоик. Понякога отнема часове и дни, за да направиш един единствен кадър, каза при откриването на изложбата директорът на РИОСВ Марияна Вълчева.

    Тя посочи, че в Хасково и района разнообразието от птици е изключително голямо и подчерта, че работят заедно с Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, за да запознаят младите хора и децата с богатството на природата и за каузата за нейното опазване.

    На изложбата присъства и орнитологът от БДЗП Стойчо Стойчев, който информира, че в региона могат да се наблюдават над 200 вида птици. Експертът анонсира, че дружеството е организатор на регионалния кръг на олимпиадата по орнитология, който ще се проведе онлайн и всеки може да се включи.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини