От х:

Днес в x:

Спасиха бедстващ египетски лешояд

Eгипетски лешояд (Neophron percnopterus), с клиника на тежко хранитепно натравяне, е открит от местни хора в района на село Листец, община Главиница.

Благодарение на сигнал, подаден от съвестните граждани, късно през нощта лешоядът беше взет от екип на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.  Незабавно на птицата е оказана адекватна медицинска помощ, като към момента  състоянието и е стабилно. Лешоядът е транспортиран до стационара на Центъра в Стара Загора, където рехабилитацията ще продължи.

Близо три години по-рано, на 1.08.2008 г. същата птица е била опръстенена с цветен и стандартен метален пръстен в гнездо в Източните Родопи в Натура 2000 зона Крумовица, община Крумовград.

В България египетският лешояд е критично застрашен от изчезване вид, с национална популация от около 30 двойки, докато по-малко от 100 двойки са останали на целия Балкански полуостров. В последните 3 години, като част от програма за опазване на вида, екип на Българското дружество за защита на птиците опръстенява всички малки на египетски лешояди и вече са поставени пръстени на 77 неизлетели млади в гнезда на вида в страната. Египетските лешояди достигат полова зрялост едва след навършване на петата си година, а до тогава прекарват живота си в Африка, южно от Сахара, където мигрират, а при завръщане в България преди навършване на третата и четвъртата си година извършват големи скитания в търсене на гнездова територия. Именно тези скитания са най-опасния период от живота на лешоядите и по време на тях птиците са изключително застрашени, най-вече от намиране на замърсена храна, смъртност от ток при кацане на опасни електропреносни стълбове и от недобросъвестни ловци. Основната заплаха за вида в България е високата смъртност от различни отравяния – най-вече след незаконно ползване на отрови. Дори изхвърлени отровени плъхове могат да причинят отравяне и смъртност при тези изключително редки птици, които имат големи райони на търсене на храна и извършват скитания от хиляди километри.

От БДЗП изказват огромни благодарности на Месут Алиш - заместник кмет на община Главиница, Бюлент Мюмюн – горски стражар в село Листец, Басри Ахмет – пастир в село Листец, Красимир Киров – експерт биолог, който се свърза с екипите на Зелени Балкани и БДЗП, Димитър Неделчев, който помогна с транспортирането на птицата и на д-р Йовко Хараланов – оказал медицинска помощ  и приютил странния пациент в клиниката си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини