От х:

Днес в x:

Бутат казармите в центъра на Хасково, изграждат Мемориален парк

Бончо Бонев (вляво) получава документа за старта на строителните дейности от шефа на дирекция "Инфраструктура на отбраната" в МО Иван Пейков

Започна събарянето на 12-те сгради в бившето поделение зад ДНА в центъра на Хасково. Днес шефът на дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в МО Иван Пейков връчи така наречения „протокол №2“, с който се дава началото на строителните дейности, на шефа на „Геоком“ Бончо Бонев. Фирмата от Гоце Делчев е избрана след обществена поръчка, обявена от министерството на отбраната.

Стартът на строителните дейности, които трябва да превърнат 14-те дка в мемориален парк, бе даден в присъствието на областния управител Ирена Узунова.

Тя припомни, че миналата година от републиканския бюджет бяха отделени 200 000 лева. 96 000 лв. са били насочени за проектиране, ремонт и реконструкция на паметника на 10 Родопски полк, а 100 000 лв. са за събаряне на сградите и изравняване на терена. „Дейностите трябва да приключат до 26 март, когато на това място ще се проведат тържествата за годишнината от превземането на Одрин“, уточни Ирена Узунова.

Тя припомни, че идеята е теренът на бившите казарми да се превърне в Мемориален парк. „Ще се търсят средства от структурните фондове на ЕС за проектиране и изграждане на парка. Идеята е той да се превърне в мемориал на всички воини от 10 Родопски полк, загинали за България. Досега специалистите от Историческия музей, от Държавния архив са издирили имената на 1440 загинали военнослужещи от полка. Става дума за периода от 1885 до 1945 година“, допълни Узунова. В бъдещия Мемориален парк ще бъдат изписани имената на всички тях.

Тодор Кръшков

Веднага след това багерът захапа първата сграда
Паметникът на 10 Родопски полк трябва да е възстановен до 26 март
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини