От х:

Днес в x:

Боен заряд на РПГ изстрелян на 200 метра от казармите в Харманли

Заряд на РПГ бе открит в зелята край харманлийските казарми

Невзривен, но абсолютно годен за употреба снаряд от ръчната противотанкова система РПГ 7 бе открит от рибар на около 200 метра от оградата на бившите казарми в Харманли. В момента там е бежанският лагер със 700 сирийци вътре. Снарядът бе полузаровен в земна бабуна. Той обаче е отлично запазен, без следи от ръжда по корпуса. По опашката й личаха разтворените вертикални стабилизатори, което ще рече, че гранатата реално е била изстреляна от гранатомет. Не се е взривила, защото не срещнала обичайната броня, а само меката земя. РПГ-7 е предназначен за поразяване танкове и бронирани машини до 300 метра разстояние.

Или снарядът е бил изстрелян съвсем наскоро, или по-вероятно, е бил изгърмян преди много години, но натрупалата се върху него пръст го е запазила от обичайната корозия, предполагат харманлийци, служили в тукашното поделение. То било закрито преди не по-малко от 10 години, но видът на снаряда не издаваше такава възраст, със земя върху него или без.

Снарядът бе открит вчера сутринта. След еднодневна отцепка, днес гранатата бе безпроблемно взривена от екип на хасковското армейско поделение 52 740.

Г.Христов

Гранатата се бе забила в бабуна
Районът бе отцепен в очакване на взривателите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини