От х:

Днес в x:

Разполагат четири гаубици в центъра на Хасково

Една от гаубиците на полигона в Корен, която може да краси мемориалния парк в Хасково

Четири гаубици, използвани в бойните действия по време на Балканската война, ще бъдат разположени в центъра на Хасково. Те ще красят бъдещия парк в бившето военно поделение на ул.“Булаир“, където бе реставриран паметникът на Десети Родопски полк. Сега оръдията се намират в зоната на полигона край село Корен. Днес там се провеждат мащабни военни учения, на които ще присъства и президентът Росен Плевнелиев. Заместник-областният управител Иван Станчев, който също ще е на маневрите, пък е натоварен със задачата да преговаря с военните да отстъпят реликвите за бъдещия парк в Хасково.

Идеята за разполагане на оръдия край паметника на Родопци, е на бившия областен управител Ирена Узунова. Тя дори договорила с военното министерство да преотстъпят два експоната от музея си за новия парк. През това време обаче се смени властта, а новият изпълняващ длъжността областен управител Кадир Исов поел щафетата за довършване на мемориала. Той обаче научил за четирите оръдия в Корен, които са участвали в реални бойни действия в Хасковско по време на войните, и решил да се пробва да вземе тях, не на последно място и защото транспортирането им ще излезе по-евтино.

Тодор Кръшков



Тържественото откриване на реставрирания паметник на 10 Родопски полк бе на 26 март тази година. Ако не мине котка път, скоро до него ще бъдат разположени четири автентични гаубици от Балканската война
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини