От х:

Днес в x:

6 °C

Божие възмездие застигна спорна къща в Гарваново

Къщата си отиде три месеца след стопанина си

Мистериозен пожар в 3.30 часа тази сутрин изпепели голяма къща в хасковското село Гарваново. Пламъците за малко не се прехвърлили в съседна плевня, натъпкана до горе със слама, разказа съседката Станка Анастасова. Именно тя подала сигнала до хасковската пожарна. Огънят бил потушен призори, не се разпространил, защото градежа бил каменен. Дървеният таван и покрив обаче се срутили, пропаднал и част от пода между първия и втория кат на къщата. Причината според пожарникарите е в късо съединение. Провиснала на две оголени жички ел крушка, като че подкрепяше тази теория. Любопитното обаче е, че поне от три месеца в дома не е живял никой. Въпреки това, според огнеборците, ако тока не е прекъснат от стълба или таблото, къси съединения са възможни.

Рутинният инцидент обаче има за гарвановци и по мистичен привкус. „Божие възмездие застигна тази къща, изхвърлиха стопанина и на улицата“ сподели възрастна жена, докато гледаше колабиралия покрив. Оказва се, че в съдбата на дома е вплетена лична драма, съдебен спор и поне един човешки живот.

Повече от 20 години в къщата живеел Андрей Тончев, набор 43-ти. В нея било семейното му гнездо с гарвановката Йорданка Живакова, на която всъщност била къщата. Двамата обаче живеели без брак. През 2009-та година Йорданка умира. Андрей останал да живее в къщата, защото нямал друг дом. Имал дете от първия си брак, което било далече. Всичко вървяло по старому, но през последните години цените на имотите в Гарваново започнали да се повишават. Към къщата предявили претенции роднините на Йорданка. Юридически, те се явявали законните наследници при липсата на деца. Андрей можел да узакони имота като свой, на базата на 20 години фактическо семейно съжителство, но му поискали 400 лв за съдебна такса. При пенсия от 170 лв, сумата била непосилна. През август миналата година, хасковският съд присъдил спорния имот на Паньо Живаков, братовчед на Йорданка. Малко по-късно, при кметицата Катя Карева дошъл съдия изпълнител, който я уведомил че Андрей трябва да напусне къщата в двуседмичен срок. Нямало какво да се прави, човекът напуснал и се преместил при брат си във Въгларово. Две седмици по-късно получил инсулт и починал.

Макар и родом от Въгларово, Андрей бил смятан в Гарваново за свой човек. Бил оксижениста на селото, работел и в местния стопански двор. На съселяните им било съвестно, че бил изхвърлен така на улицата, въпреки че всичко изглеждало законно. Отдавали кончината му на шока от прогонването. А пожарът – на възмездие от съдбата.

„Къща в която никой не влиза огън да я гори“ отсъди възрастен гарвановец.

Г.Христов

Всичко свършило за половин час, въпреки намесата на огнеборците
Съседката баба Станка се уплашила понеже плевнята и/вляво/ била пълна със слама. Тя подала сигнала до пожарната
Според кметицата Катя Карева, в основата на спора бли повишаващите се цени на имотите в селото
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини