От х:

Днес в x:

Потвърдиха решетките за тримата от цеха за „Узустън“

Окръжният съд в Хасково потвърди днес мярката за неотклонение „задържане под стража“ на тримата от нелегалния цигарен цех в Узунджово – Генко Русков, Йордан Лавков и Стефан Христов. Те бяха оставени в ареста от районния съд в събота.

Цехът за „Узунстън“, както го нарекоха - по името на селото и на произвежданите ментета - „Уинстън“, бе разбит миналата седмица, а за обявяване на акцията в хасковското село пристигнаха вътрешният министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Нелегалната фабрика бълвала по 80 мастербокса на ден цигари без бандерол. Открити били фалшифицирани документи, включително подписа на финансовия министър Симеон Дянков под фалшив лиценз за производство на цигари.

Адвокатът на тримата задържани – Георги Зарчев, представи епикризи за тежко онкологично заболяване на съпругата на Стефан – Иванка. Защитникът пледира за по-лека мярка за неотклонение - „парична гаранция“. По думите му тримата са били обикновени работници в нелегалния цех. От показанията на разпитаните свидетели става ясно, че босът е бил мистериозно лице с македонски паспорт. Вътрешният министър още миналата седмица заяви, че това е виртуална фигура, а документите вероятно са фалшиви.

„Независимо дали е македонец или не, независимо дали това е истинското му име или не, такова лице зад кулисите съществува. А тримата задържани са били просто работници във фабриката“, посочи Зарчев. Той допълни, че за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, законът изисква предвиденото наказание да е повече от 10 години затвор. В случая при повдигнатото на тримата обвинение наказанието е от 2 до 8 години, каза още Зарчев. Според него оставянето на клиентите му в ареста от районния съд е било заради шумно рекламираната в медиите акция на МВР.

Тройният състав на окръжния съд потвърди определението на районния. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини