От х:

Днес в x:

Без Хасково: 24 млн Є за областта заради наводненията

Пътят за Любеново бе повече от пострадал от наводнението, но за него пари няма

24 млн Є за справяне с щетите от наводненията одобри Европейската комисия за хасковска област. Брюксел разрешава на хасковските общини да кандидатстват за пари без състезателна процедура. Приемането на проекти по мерки 321 и 322 е обявено за периода 27 юли-17 август. Очаква се финансирането на одобрените проекти да започне от септември и октомври.

По мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” са отпуснати 16 млн евро, за общините Харманли, Стамболово, Тополовград, Свиленград, Любимец и Минерални бани. Тези пари ще финансират проекти целящи възстановяването на засегнати общински пътища и мостове, водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения.

 Помощта по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”е 8 млн. евро и е за общините Тополовград, Свиленград, Любимец, Минерални бани и Симеоновград. В тези общини ще може да бъде извършена реконструкция и/или изграждане на улична мрежа, тротоари, площади и зелени площи.

Заповедите за определяне на периоди на прием на заявления за подпомагане и изискванията за кандидатстване съгласно съответните наредби са публикувани на електронната страница на Програмата за развитие на селските райони  www.prsr.bg, в секция „Мерки”. 

По данни на областната управа, повечето от изброените общини вече са готови с проектната си документация, както и с обявяването на търгове за обществени поръчки за изпълнение на тези дейности. Част от парите за развитие на селските райони вече са отпуснати-5.8 млн лева бяха налети в село Бисер, за изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура. Още 1.2 млн лева отидоха в другото тежко засегнато от наводненията харманлийско село Лешниково. 

Въпреки че община Хасково също претърпя значителни щети от наводненията, тя не може да се впише в условията за кандидатстване по тези мерки. Още повече, че по времето на наводненията от началото на февруари, общината не обяви бедствено положение и не поиска държавна намеса и помощ . В хасковска община са налети няколкостотин хиляди лева, но само от междуведомствената комисия по бедствията и авариите към МС. 

Припомняма че по време на наводненията от 6-ти февруари бяха тежко ударени няколко хасковски села. Най-пострадали бяха в село Динево, както и в селата Стойково, Родопи, а пътят за Любеново бе тотално отнесен от придошлите води на Улу дере.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини