От х:

Днес в x:

Изгорелият в Меричлери-между нещастен случай и убийство

Кметът на Меричлери Ангел Колев се съмнява във версията за късо съединение

81 годишен мъж е изгорял жив в снощен пожар в Меричлери, димитровградско. Тялото на мъжът бе намерено след дълго ровене в отломките от пожарна и полиция. Разравянето на руините бе повече от проблематично, защото непрекъснато избухваха спорадични огнени гейзери. Приживе, Иван Вълчев имал навика да събира какво ли не и къщата му била задръстена от лесно горими вехтории. Затрупани от падналия покрив, те пламваха в момента, в който до тях достигаше въздух. Голямо количество метални предмети пък бяха нажежени до червено. Пожарните автомобили непрекъснато сновяха за още вода.

Причините за пожара , който довел до смъртта на самотно живеещия старец, се люшкат в двете крайности. Първата и по-достоверна е, че е резултат от късо съединение предизвикано от токов удар. Огънят „захапал“ вехториите, тръгнал по гредореда под покрива и се превърнал в неспасяем. В стаята на Иван пък били складирани много пластмасови туби и бутилки, при чието изгаряне се отделят токсини. Човекът вероятно се е задушил за секунди, особено ако е спял, предположи комшията Тони Ангелов. Като непосредствен съсед, той първи видял „5-метровите пламъци“ и пробвал да изведе Иван. Падащи горящи парчета му преградили пътя. „Виках, ама той малко недочуваше“ извинително каза възрастният човек.

Токовият удар бил резултат от ремонт по скъсан далекопровод, заради който в Меричлери нямало ток от 9 сутринта до 10 без 20 вечерта, точно началото на пожара. Заради липсата на ток пък, резервоарите в града били празни. Пожарната нямало откъде да напълнят вода след като първоначалните им запаси свършили, съобщи кметът Ангел Колев.

Той обаче обърна внимание и върху друга версия, която бе активно защитавана от доста от събралите се жители. „Тая година три пъти го обираха, два пъти го душеха, пък той има пейсмейкър“ обрисува ситуацията Колев.

Къщата на Бай Иван Вълчев била идеална за честите ромски набези в Меричлери-била пълна с желязо, строителни материали и полезни вехтории. Като бивш миньор пък, Иван имал 5-600 лв пенсия. Била му крадена многократно.

Така че пожарът може да е само прикритие, многозначително заключиха „конспираторите“.

Цяло Меричлери е идеално за ромски набези. В градчето с население близо 2 хил души няма нито 1 полицай. А откакто отрязали спонсорирането на полицията, димитровградските ченгета нямали гориво за да патрулират в района.

„Нямаме жители за да си имаме районно“ добави кметът и допълни че всеки ден в градчето има поне по 3-4 кражби. Многото възрастни хора и пенсионирани миньори с хубави къщи и големи пенсии, били притегателна сила за местни и „гостуващи“ роми. „Пропищели сме, ако има чалъм ще си съберем пари за охрана, като държава и община са вдигнали ръце от нас“ лютяха се хората.

Обвиненото във всички грехове малцинство пък индиректно подкрепи нападките. Невпечатлен от трагедията, млад „санитар на природата“ алчно посегна към тлеещите железа. Изгори си ръката, но търпеливо изчака час и две поливания на пожарната, за да започне отново оборката на метални предмети.

Г.Христов

Затрупаният с вехтории двор се възпламеняваше непрекъснато

В къщата също продължаваше да гори
Съседът Тони Ангелов първи видял огъня
Къщата на Иван Вълчев била чест прицел на ромски набези
...дори и сега

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини