От х:

Днес в x:

В Любимец видяха стотици пациенти за пръв път от години

Фелдшерката на ушно Надя Ангелова измерваше слуха

Невиждано стълпотворение на пациенти видя закритата болница в Любимец, при изнесените прегледи организирани от хасковската областна и свиленградската общинска болница. 106 души преминаха само за 2 часа, през 4-те кабинета-очен, ушен, нервно и кардиология. Първите два бяха подсигурени със специалисти от Хасково, невролозите и кардиолозите бяха от Свиленград. По тези болести прегледи в Любимец се преглеждат за пръв път от 2 години, след като през януари 2010-та, болницата бе закрита при поредната здравна реформа. Преди това пък преглеждала средно по половин пациент на ден.

Всъщност болница в Любимец има, изтъкна мениджърът и Иван Радков. Заведението обаче се води Специализирана болница за долекуване. Изпълнява 7 клинични пътеки по физиотерапия и на практика рехабилитира до 20 души, възстановяващи се от болести на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

Диагностиката обаче се прави по традиция в най-близката Свиленградска болница.

Поне за един ден, това се промени. Първият от поредицата прегледи на място диагностицира десетки заболявания главно на ушния нерв, зрението и сърдечно-съдовата система. Част от пациентите са насочени за незабавна хоспитализация. Днешните прегледи са били късмет за пациент на д-р Ангел Недев. Той открил доброкачествено туморно образование на ларингса. Д-р Тянков пък обясни поне на 10 души, че операция по премахване на перде и поставяне на леща е БЕЗПЛАТНА. Докторът обаче бе достатъчно честен за да ги предупреди, че меките лещи се закупуват от самите пациенти и никак не са евтини-почват от 450 лв нагоре. Сумата незабавно отказваше мнозинството пенсионери разчитащи на 150-200 лв пенсии.

За сметка на това пък лечението на глаукома/повишено вътрешно-очно налягане/ е наистина безплатно, а болестта е много по-опасна защото води до бъзвъзвратно унищожаване на зрението. Очното налягане се мереше по модерния безконтактен метод, с техника донесена от Хасково. Прегледите бяха обезпечени с апаратура от самите болници. Акцията пък се изпълняваше с пълната и безусловна подкрепа на центъра за спешно-медицинска помощ/ЦСМП/-Хасково.

Ангажиментът на линейките е да карат нуждаещите се пациенти до най-близката болница. Ако в Свиленград нямат клиничните пътеки или специалисти-ще отиват в Хасково. Оттук пък ще се пращат в Любимец пациенти за долекуване.

Работата на лекарите бе следена лично и изкъсо от директорите д-р Славчо Близнаков и д-р Димитър Ермов и шефа на медицинският център в Хасково д-р Иван Иванов.

Прегледите продължават през целия ден.

Подробности вижте в нашия видеорепортаж

Г. Христов

Д-р Анна Сюлеменчева от Свиленград бе кардиологът
Д-р Тянков и д-р Карамфилов мерят безконтактно очното налягане
Д-р Недев констатира най-много заболявания
Пациентите бяха от 35 до 86 години
3 часа след началото, коридорите още бяха пълни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини