От х:

Днес в x:

Новозадомените хасковлийки най-често ядат бой в къщи

Млади семейства с до 2-3 години брак са най-честите жертви на домашно насилие. Тази тенденция се наблюдава от тази година, съобщиха от Българският център за Джендър изследвания, клон Хасково по повод стартиращата от днес 16-дневка за борба с домашното насилие. Странният период датира от 70-те години в миналия век, когато в рамките на 16 дни в Аржентина е имало масови случаи на побой над съпруги. Оттогава датира и определянето на международни дни за дискутиране на проблема. Те са от 25-ти ноември до 10-ти декември.

За последните 4 месеца 50 хасковлийки са потърсили помощ заради домашно насилие в къщи, каза Антония Филева, управител на хасковският офис на центъра. Профилът на насилието е както физически /бой/ така и психически тормоз.

Причините, най-общо казано са следните. В 40 % от случаите става дума за злоупотреба с алкохол. В 20-25 % от случаите мъжът остава без работа и това го вади от психическо равновесие. По продължително прекараното време с партньора, изважда наяве различията и напрежението ескалира по различни поводи. Именно затова и новосемейните двойки са по-често инкубатори на насилие. Не напаснатите характери и по слабото „свикване“ с особеностите на другия провокират разправата с по-слабия в къщи, обясняват психолози. В 20 % от случаите, причината за насилие е ревност. Понеже само жени търсят помощ, ревността винаги е посочвана като „неоснователна“. Тоест няма изневяра.

Според неофициални твърдения на полицаи и психолози, буквално във всяко второ-трето хасковско семейство има случаи на насилие. Отделен е въпросът дали жертвите се оплакват.

Случаите на докладвано домашно насилие от страна на полицията са се увеличили, след като преди месец Центърът за Джендър изследвания провел обучение на хасковски полицаи в хотел Родопи.

Проблемът пред ефикасното справяне с подобни случаи е, че в Хасково няма кризисен център за временно настаняване на жертви на домашно насилие вкл. и деца. Положението е същото и в Димитровград, но там скоро това ще се промени. Центърът ремонтира едно крило на бившата марбаска болница, отдадено безвъзмездно от местната община, за настаняване на пострадали жени и деца.

Налице са и законодателни промени. Вече се приемат за валидни свидетелски показания на деца от 14 до 18 годишна възраст. Иначе всяко дете, което е свидетел, че баща му бие майка му например, също автоматично се счита за жертва на домашно насилие. Новото е, че след навършване на пълнолетие, тези деца вече могат да осъдят родителите си, че са ги правили свидетели/и жертви/ на насилие в къщи.

Когато стане дума за съд, най-крутите мерки срещу насилника е принудителното му извеждане от семейното жилище или издаването на ограничителна заповед, да доближава потърпевшото лице. Деянието е криминализирано и на теория насилникът може да попадне в затвора при рецидив, но такива прецеденти в Хасково няма, призна Антония Филева.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини