От х:

Днес в x:

Баба на косъм от изпепеляване, къща на факел заради фризер

Баба Величка си спомняше шока когато видяла дим в стаята си посред нощ

77-годишната баба Величка се размина с най-лошото след като къщата и в Гарваново стана на факел в 3 часа сутринта днес. Само за час е изгоряло всичко - над 150 квадратни метра покривна конструкция покъщнина, мебели и др. Макар и понагълтана с дим, стопанката успяла да излезе на чист въздух и се спаси от огнената геена. През това време цялото село се юрна да гаси пламъците, които превърнали нощта в ден, разказват съседи. Пожарната дошла веднага, но къщата била неспасяема - главно заради гредореда на покрива и талашитеният таван. Колапсът на покривната конструкция опустошил всичко.

Тази сутрин останките още димяха. Баба Велчика заедно с дъщеря си Станка и зет си Добри рушкаха останките в търсене на нещо ценно за спасяване. Подвижната и бързо говореща бабичка бе в сравнително добро настроение - нито една от животинките и не бе пострадала. Кокошки и фитки плюс козичка, свободно се разхождаха из двора. Най-стресиран бе домашният пазач - кучето наблюдаваше от разстояние отломките и не смееше да се приближи към къщата.

А огромната къща е напълно унищожена. Огънят е тръгнал от килера, след като фризерът там дал на късо. „Спях си в стаичката и чух някакво бумтене, като погледнах от вратичката за килера излизаше дим“, разказваше Величка. "Изгорял е предпазителят", допълни зет и Добри. Бабата станала и почнала да носи вода от чешмата и да гаси. Огънят обаче бързо захапал дървени мебели и складирани в килера дрехи. Стигнал до тавана и оттам се разпрострял над цялата къща. По някое време баба Величка се сетила, че сама няма да се оправи и излязла навън. Това вероятно и спасило живота, защото огънят се разпространил много бързо.

Дъщеря и зет в Димитровград е цялото семейство на баба Величка. Не е проблем тя да се премести при тях, но пък няма кой да гледа животинките, кахъреше се бабата. Въпреки грижите не пропусна да благодари на цялото село плюс новоизбраната кметица Катя, които цяла нощ били с нея и гасили пламъците.

Г.Христов

Леглото където е спяла бабата. Мястото откъдето излиза дима е килера, където огънят е възникнал първоначално

Масивната къща е напълно унищожена

Дъщерята Станка и зетя Добри дойдоха да помогнат на Величка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини