От х:

Днес в x:

Болницата се сдоби с „Мерцедеса на оптичната техника“

Д-р Явор Дочев пуска японски поглед в български стомах

Хасковската многопрофилна болница се сдоби с модерна ендоскопска апаратура. Техниката е на престижната японска фирма „Олимпус“, и бе представена от гастроентеролога д-р Явор Дочев като „Мерцедеса на оптичната техника“.

Чрез оптична сонда, апаратурата позволява изследване на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, както и заболявания на дебелото черво. Диагностиката е много по-точна заради високата разделителна способност с която се наблюдават вътрешните органи. Данните от прегледа се отчитат и записват на високотехнологичен монитор. „Преди гледахме през 5 мм-ови окуляри“ сравни д-р Дочев. Месечно поне 60 души ще бъдат обслужвани от новата апаратура.

„Олимпус“-а струва 45 хиляди лева, изцяло собствени пари на болницата. Това е най-голямата покупка като стойност, на нова апаратура през последната година. Заради финансовите трудности поръчките за нова техника са по-малки. Осъвременяване обаче има. Закупена е оптика за Урологията за 12 хил, лева и комбиниран апарат-електроенцефалограф и електромиограф за 18 хиляди, за нуждите на Нервно.

Идната сряда, от президентството ще направят дарение на хасковската болница от така наречената „Детска коледа“. За София заминават шефовете на Микропедиатрията и детското отделение, д-р Вачева и д-р Паунов. Те ще се върнат с чисто нов мобилен рентген и апарат за обдишване на бебета в критично състояние „Ципап“. Освен животоспасяваща, апаратурата спестява и много скъпо лечение на недоносените бебета. В момента поддържане дишането на такива деца става с препарата „Куросърф“, който струва 3 хиляди лева едната ампула. За дишането на едно недоносено бебе се необходими поне 2 дневно.

Г.Христов

"Мерцедесът на опкитата"-Олимпус
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини