От х:

Днес в x:

МБАЛ - Хасково пред срив, два месеца без пари

Синдикалните лидери д-р Кючуков и д-р Тянков поведоха колегите си на бунт


Областната многопрофилна болница е в революционна ситуация, след като втори пореден месец заплатите не пристигнаха. За месец май Здравната каса не е платила и стотинка от заработените 1.5 млн. лева. Отделно от това, Касата виси и с още 300 хиляди лева по клинични пътеки за април. Клиничните пътеки са единственият приход, с който се формират заплати и се плаща за лекарства.
Спирането на парите означава за болницата ужасен край или ужас без край за нас и пациентите, коментираха лекари и сестри, които днес скочиха на спонтанен протест в двора на болницата.

Макар че решението за бунта бе взето минути преди това, точно в 12 часа пред администрацията се събраха над 100 вбесени медици, установили за пореден път, че картите им са празни. „Банката не ме чака. Токът не ме чака. Трябва ли да ме чакат децата ми да ги нахраня? Това е безумие“, избухнаха потърпевшите, като особено безнадеждно е положението на сестри и санитари. Те чакат само на заплати и нямат обезопасителните мрежи на частните практики.
От синдикалните организации на КТ Подкрепа и КНСБ в болницата посочиха, че парите на всички останали болници в региона са преведени. На сухо е само областното лечебно заведение, въпреки че тук има уникални за региона отделения, като Инфекции, Ортопедия и др. Те, както и останалите, заплашват да спрат работа ефективно. „Ако този абсурд продължи, ще остане само Спешната помощ, която по закон не може да спре обслужването на гражданите. Неотложните пациенти, плановите, и всички останали ще бъдат връщани на общопрактикуващите лекари или ще ги изпращаме на Касата да им обясни защо става така“, заяви шефът на „Подкрепа“ д-р Димитър Кючуков.
„Няма да допусна пациент да бъде върнат, без да му е оказана пълната помощ, от която се нуждае. Отделен е въпросът, че за тази помощ на практика ще плащат самите лекари“, коментира изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков. Той не присъстваше на протеста като работодател, но влезе в положението на служителите си и заяви, че имат право да протестират. Д-р Близнаков в прав текст обвини Здравната каса, че действа като „самоуправител в здравеопазването“ и на практика саботира опитите на министъра и правителството да внесат ред в хаоса на здравната система в България.

Според ръководството на лечебното заведение в основата на проблема е едноличното решение на финансиращия орган да ореже месечния бюджет на болницата. „Заработваме над 1.5 млн лева месечно. Искат да ни свият до 1 млн. Това е 30-40 % надолу. Не мога да приема такова нещо“, каза Близнаков. „Искат да ни плащат само 60 % заплати, защо министри и депутати не работят на 60 %. Ние на 60 % ли да обслужваме пациентите“, ядосано заяви д-р Лидия Узунова, началник на отделението по Микробиология.

„Ако орежат заплатите, някои лекари ще си заминат, други ще емигрират, останалите ще загубят мотивация. Въобще не ми се мисли какви ще са последствията от това“, коментира Близнаков. На служителите му не им се налага да мислят в бъдеще време. Такова бе положението преди 3 години, когато Касата остави болницата да се оправя с 700-800 хиляди лева. В резултат лекарите избягаха, а някои от ключовите отделение като Спешно и ОАИЛ останаха под критичния минимум за съществуването си и бяха пред прага на закриването. Пациентите пък масово бягаха от Хасково. Решени да не повтарят този сценарий, лекарите и сестрите се заканиха че ще протестират всеки ден, при това ефективно, до получаването на парите си.

От Касата отхвърлиха всякакъв умисъл или подтекст в забавянето на парите. В официален имейл в отговор на въпросите на Haskovo.net шефът на РЗОК д-р Павлина Куюмджиева уточни, че забавянето се е получило, понеже досега парите на хасковската Каса минавали през КТБ, а банката в момента е „замразена“. Утре предстои разкриване на сметки в други банки, след което ще се възстанови ритмичността на разплащателния процес. На въпрос защо на другите болници в региона е платено, д-р Куюмджиева обясни по телефона, че плащанията се правят директно от НЗОК, като забавянето към Хасково бе обяснено като „технологично“ „И моите служители стоят без заплати, ние също сме засегнати от проблема. Надяваме се утре към обяд всичко да е наред“ обясни д-р Куюмджиева.

Г. Христов

Лекарите се заканиха че ще протестират ефективно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини