От х:

Днес в x:

Деца творят квилинг, търси се талант за Хасково

Квилинг изкуството бе доста интересно за децата

С квилинг изкуство бяха запознати около 50 деца по време на летните занимания, организирани от Младежки център в Хасково. Днес те трябваше да изработят подаръчни пликове с декорация от цветни хартийки. Наставления им даваше Камелия Кехайова, която е ръководител на школата по изобразително изкуство „Арт тайм“.

Началото на квилинга датира още от 14-15 век от Западна Европа. В началото главно са се изработвали брошки и е било предимно дамско занимание. През годините бележи леко затишие, но сега е доста полулярно. Малко са оцелелите шедьоври от средновековието, тъй като картията е краткотраен материал.

Чрез квилинг изкуството, наречено още хартиен филигран, децата се научават на търпение, на прецизна работа, а освен това е интересно и увлекателно, обясни Камелия Кехайова. Много от учениците не бяха чували за квилинга и им беше доста интересно.

Програмата на Младежки център продължава до 15 юли, когато ще завърши с детско парти край басейн „Фантазия“. Предния ден ще се проведе конкурс „Младежки център търси талант“. То ще е сходно на риалити шоуто „България търси талант“. В него могат да се включат участници от 5 до 15 години и да покажат различни умения – танци, песни и други таланти.

Заниманията с деца от 1 до 7 клас през ваканцията се провеждат за първа година, припомни директорът на Младежкия център Елена Шопова. Организаторите са предвидили и занимания за ученици от 8 до 12 клас – зумба, канго, народни танци, скейт турнир и други, но нямало интерес.

Анета Кутелова

Камелия Кехайова показва как се навиват цветните хартийки

Директорът на Младежки център Елена Шопова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини