От х:

Днес в x:

Осъдиха лекар за смърт на пациент

Лекар-ординатор получи присъда за смърт на пациент в Свиленград. Медикът се е признал за виновен по обвинение за немарливо отношение към пострадал. Наказанието за д-р Кольо Колев от ЦСМП в граничния град е 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Той ще трябва да плати и граждански иск в размер на 3000 лева на майката на починалия Милен Пелев. Претенцията й за кръвнина е била многократно по-голяма – в размер на 200 000 лева, но магистратите са уважили една малка част. Решението е на Хасковския окръжен съд с председател на съдебния състав Стратимир Димитров.

Делото в областния град е протекло по съкратената процедура, тъй като медикът се признал за виновен, което според магистрати е прецедент в съдебната практика в Хасково. Обикновено такива казуси се проточват във времето, тъй като подсъдимите и техните адвокати оспорват ожесточено експертизи и други доказателства. Според юристи в хасковския съд обикновено има по едно такова дело срещу лекари годишно.

В конкретния случай в Свиленград обстоятелствата, за които докторът е осъден, на пръв поглед са малко банални. Касае се за човек, който често злоупотребявал с алкохол и бил познат на медиците, тъй като им бил редовен пациент и е освидетелстван. 42-годишният Милен Пелев не бил семеен, поработвал от време навреме, когато го повикат срещу заплащане.

В края на март 2012 г. той приел поредната доза ракия, но употребил и метилов алкохол. Прибрал се вкъщи и се почувствал зле. Малко по-късно съседка отишла да го търси, за да й ореже астмата, но го заварила на легло. Жената повикала линейка, след което пристигнал екип на Бърза помощ. Отзовал се д-р Кольо Колев с медицинска сестра. Видимо мъжът бил пиян, сложили му инжекция урбазон и го оставили. Въпреки това състоянието му се влошавало и след по-малко от час съседката отново повикала линейка. Междувременно обаче отишла да потърси помощ от друг комшия, тъй като се изплашила. Тя обаче се позабавила и докато се върнат, медиците вече си били тръгнали. При Милен останал само съседът. Стоял до около 1 часа през нощта, но и той си тръгнал. На следващия ден, 28 март, друг съсед отишъл да го търси по работа и го намерил безжизнен.

Така д-р Кольо Колев стига до присъдата, тъй като подценил състоянието на пациента, който не е хоспитализиран в болница. По делото са правени и експертизи. Според специалистите обаче няма гаранция, че пациентът е щял да оживее, дори и да е бил отведен в болница. Нямало данни докторът да е бил запознат, че Милен е употребил метилов алкохол, а не е банално напиване. Видимо нямало и симптоми, че е пил метанол, не е ясно и дали Милен е обяснил за това.

Решението на хасковските магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Потърсен от Haskovo.net по телефона, д-р Кольо Колев обеща да коментира въпросния случай, но лично. По-късно спря да отговаря на мобилния си телефон, но ако удържи на думата си, очаквайте интервю по-късно.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини