От х:

Днес в x:

Излязоха първите нарушения по случая с починалото пред болницата в Разград дете

Консултация по телефона с дежурния хирург и липса на транспорт за пациента, след като такъв е бил на разположение - това са засега откритите нарушения по случая с починалото осемгодишно момче пред Спешното отделение в Разград. Информацията съобщи заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков пред БНР.

Недопустимо е да се прави консултация по телефона, изрично подчерта Шарков. "Никой  не трябва да си помисля вече да прави консултация без да извърши консултативен преглед на лицето, което се нуждае от спешна помощ и то не само за случаи с деца. Не можем да приемем за нормално да се извършва консултация по телефона. Няма такова понятие "консултация по телефона", обясни зам.-министърът.

Проверката на здравно министерство е установила , че болницата е  разполагала  с два спешни екипа и две линейки, а родителите са били  оставени да търсят помощ в друга болница със собствен транспорт.

Болницата в Разград притежава всички необходими договори за извършаване на медицинска дейност в конкретния случай и затова Етичната комисия към Българския лекарски съюз ще реши трябва ли да има отнемане на лекарски права, каза още д-р Шарков. Той не каза каква е точната причина за смъртта на детето - там все още се чакат резултатите от аутопсията.

Вчера, 5 януари, беше изяснено, че в случай на нужда от операция на дете манипулацията може да бъде извършена само от детски хирург по закон. А в България от 270 болници в не повече от 10% има такива специалисти.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини