От х:

Днес в x:

С духова музика откриха детското плувно лято

Малките плувци бяха посрещнати от кмет и духова музика

На невиждана тържественост се радваше тазгодишното детско плувно лято, организирано от община Хасково. Над сто 3-класници от 7 училища бяха посрещнати на „Лебеда“ с военни маршове свирени от хасковския духов оркестър. Лично кметът Георги Иванов откри събитието, асистираше му замкмет Венко Точевски.

По традиция духовия оркестър се използва само за тържествени поводи и национални празници. Щатът му дори бе орязан миналата година, с мотив че е прекалено раздут за малкото поводи в които се използва.

За родителите на стоте деца обаче поводът си беше съвсем на място. Още повече, че тазгодишното „плувно лято“ остана само едно, след като държавата не даде пари за свой курс при по-големите, каквато бе практиката предишните години. Така на община Хасково се падна обучението на учениците в 3, 4, 5, 6-ти клас. Напливът от желаещи да плуват бе толкова голям, че организаторите ангажираха цели 4-ма спасители. Самият курс ще върви на три смени-от 10 часа, от 11 и следобяд. Обучението продължава 10 дни, по час-час и половина на ден. Родителите плащат по 15 лв такса или по 1.50 вход за басейна на Лебеда за 10-те дни на мероприятието. Хонорарите на инструкторите и осигуряване на медицинско лице са за сметка на общината.

„Няма да ги направим плувци, но ще ги обучим да се държат над водата и да не се панират от нея“ обобщи дългогодишния воден спасител и инструктор Васко Стайков.

Защо децата искат да плуват и повече за детското „Синьо лято 2011“ вижте с картина и звук в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Градоначалникът откри събитието и седна на по кафе с Мария Банева
Децата пък атакуваха басейните
С големи усилия инструкторите въведоха ред и започнаха обучението
Загрявка

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини