От х:

Днес в x:

1 милион печалба от сделките с Лебеда, а Хасково без басейн

    Един милион лева е чистата печалба от сделките с продажбата на комплекс “Лебеда” в Хасково. Имотът е бил купен на търг през 2001 година от Ваканционен клуб “Русалка”, зад който стои хасковският бизнесмен Николай Банев за сумата от 452 050 лева. Първоначалната тръжна цена е била 451 047 лв.

    Почти десет години по-късно, през 2010-а комплексът е бил продаден от частен съдебен изпълнител за 1 454 160 лв. Собственик на имота по това време е АКБ “Форес” на Николай Банев.

    Подробностите по сделките с плувния комлекс на Хасково бяха обявени от комисията “Шалапатов”, която бе натоварена от ОбС да разследва сделките с общинско имущество.

    Комисията заяви, че е открила куп нарушения в поредицата от сделки, при които не е бил защитен обществения интерес, а и са нанесени значителни финансови щети на общината.

    Последователността е следната:

    През юли 2001 година Общинският съвет в Хасково взема решение за продажба на комплекс “Лебеда” с конкурс, като определя първоначална цена от 451 0 47 лв. Освен това в решението се посочва, че в договора за покупко-продажба трябва да бъде включена клауза, че предназначението на имота се запазва.

    Единственият кандидат на търга е “Русалка”, фирмата печели “Лебеда” с 1000 лв. над обявената първоначална цена. В заповедта на кмета на общината, с която “Русалка” се обявява за победител в търга, се посочва още, че купувачът няма право да прехвърля собствеността върху имота в продължение на 10 години. Самият договор за покупко-продажба се сключва 3 декември 2001 г.

    Това обаче очевидно се е случило, защото в постановление на частния съдебен изпълнител Захари Запрянов от 21.12.2010 година като собственик на “Лебеда” се посочва АКБ “Форес”. Независимо, че и двете дружества са свързани с Николай Банев, става дума за различни юридически лица, при което е налице прехвърляне на собственост, обясняват юристи.

    Това според общинските съветници Димитър Шалапатов и Росен Пеянков е първото открито от комисията нарушение.

    Купувач на имота от частния съдебен изпълнител е Лидл.

    Цели 4 години по-късно търговската верига пристъпва към строителство на хипермаркета си на мястото на байсена. За да му се издаде строително разрешение обаче е необходимо да се промени статута на терена. Това според Шалапатов е станало на тъмно, защото решение на ОбС за това няма и според него е направено самоволно от предишната общинска администрация. Освен това кметството е нарушило решението на ОбС да не променя предназначението на имота – за спортни цели, тъй като това ограничение е безсрочно и валидно до днес. Това по думите на общинските съветници е грубо погазване на обществения интерес.

    Има и друго интересно съвпадение, според комисията. На 14 февруари 2014 година Лидл губи делото и съдът връща на църквата имота срещу Икономиката, където веригата възнамеряваше да строи магазина си. От търговската верига тогава обявиха, че няма да търсят двата милиона лева, с които потънаха при сделката. Припомняме, че този имот бе купен от общината от фирма “Арес 2002”, в която съдружник е тъщата на бившия кмет. После парцелът бе препродаден и накрая се оказа собственост на Лидл.

    Прежалвайки двата си милиона от тази сделка, само три седмици по-късно - на 5 март, Лидл заявява в общината инвестиционно намерение за строителство на магазин на мястото на “Лебеда”, имот, купен от тях четири години по-рано. И получава строително разрешение, въпреки решението на ОбС да не се променя предназначението на този имот.

    Предаваме цялата преписка на Окръжна прокуратура Хасково, обяви Шалапатов.

    Потърсен за коментар, бившият кмет Георги Иванов заяви, че няма да коментира думите на Шалапатов, защото не го смята за компетентен. Попитан дали сделките с “Лебеда” са били в интерес на града, Иванов отговори, че е бил кмет и щом така е преценил, значи е било правилно.

    Екип на Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (27)

    • 1
      Ха
      ха-хо
      50 -13
      16:34, 1 фев 2017
      Що да не е "правилно" г-н бивш Кмете, много е правилно за себе си даже!
    • 2
      Tu
      tutwy
      26 -12
      16:37, 1 фев 2017
      Хайде-е-е, почна се пак ...................
    • 3
      Жи
      Живко
      68 -15
      16:43, 1 фев 2017
      Дано най-накрая тази нашенската прокуратура свърши нещо.....Иначе комисията явно върши работа, но без да има наказани какво значение има всичко.
    • 4
      Ха
      хаха
      68 -5
      17:05, 1 фев 2017
      А този хипермеркет на мястото на басейн как е минал комисия за проекта, получил разрешение за строителство и въвеждане в експлоатация, като мястото се води с друго предназначение? Хаха... басейн на стане паркинг и хранителен магазин, това го няма никъде, страшна простотия.
    • 5
      Ба
      Бай Колю
      75 -6
      17:14, 1 фев 2017
      Израснах с този басейн. Надявам се да разнищят цялата тази пумия, и да накажат тези които са свързани с нея.
    • 6
      Ха
      Хасковлийка
      61 -5
      18:37, 1 фев 2017
      Няма ли най-накрая някой да бъде осъден за нарушаване на Закона ? Някои си направиха палати, а хасковлии да духат супата...
    • 7
      Ни
      НикМик
      48 -5
      18:39, 1 фев 2017
      Как Гошо да не прецени, че е правилно когато има два милиона причини за това? Веднага подписва всичко щом няма да си искат парите, които със сигурност вече са били усвоени посредством други схеми.
    • 8
      Ан
      анализ на ланския сняг
      33 -19
      19:40, 1 фев 2017
      Евтин трик на политическия хамелеон! Хем да си спомнят за него, че отдавна е обвит в нафталин; хем да отклони вниманието от снежното и кучешко безхаберие в града...
    • 9
      Ма
      мастикаджия
      31 -14
      21:04, 1 фев 2017
      Абе кой е тоя до Шлапатов?Виждал съм го!Много умно гледа ,също като областния управител.
      Пък може и да има висше образование ,момчето.
    • 10
      Ба
      Баш Тарикат
      25 -18
      21:11, 1 фев 2017
      Хвала на Шалапотов за работата му и за всичката информация... но Бай Гошо хотелиера и милионера си веее уя из света и грам му не пука за Комисията Шалапатов за кучета,сняг и за разпадналата му се Коалиция за Хасково... разбойническата коалиция от все големи светила от Хасково. Като имат сесия все един скакалец неподготвен лае там глупости из трибуната,мислех го за луд той бил плувец.... бряхххх тоя градски съвет.
    • 11
      Нт
      нтдс
      27 -26
      21:43, 1 фев 2017
      Тая новина общината сега я измъква от ръкава, един вид кризисен пиар да отклони вниманието от АЙСГЕЙТ и новината, че другата седмица ни чака АЙСГЕЙТ втора част
    • 12
      Ха
      Хасковлия
      37 -14
      21:48, 1 фев 2017
      Поредната далавера на стария кмет Иванов, от която Хасковлии сме по бедни а той по- богат
      • 78
        7878
        8 -5
        11:55, 2 фев 2017
        Сега гледам всички в Хасково са богати ,истината е че бизнесмените не кихат както преди на предишния ,100 човека назначиха на служби и дотам.Една гарсониера 2001 струваше 5000 лв така че от този храст заек няма да излезе.,това са предизборни котешки каваци за материала,а басейни има колкото си искаш в минерални бани и там колкото искаш но няма хора да ги ползват.
    • 13
      We
      we
      21 -6
      22:25, 1 фев 2017
      Аз да питам. Хасковлии като гласуваха за ******* кмет какво очакваха.

      А- да бъдат ограбени.
      Б-да имат добър кмет.
    • 14
      We
      we
      15 -9
      22:28, 1 фев 2017
      На местото на звездичките стои думата м-ан2г=а%л
    • 15
      Ма
      Маковей
      32 -8
      08:42, 2 фев 2017
      Такива като бившият ни кмет Георги Иванов в Румъния ги хвърляха в кофите за боклук за назидание и след това ги вкарваха в затвора,разбира се бяха осъдени да върнат откраднатите пари с начислена лихва!
      Дали не трябва да последваме примера им като гражданско общество?
    • 16
      54
      541869
      27 -5
      09:20, 2 фев 2017
      Искам си басейна!!! Аман от тези измамници - милионери. Муха ги ухапала Г.Иванов и Н.Банев. В България няма отнемане на имущество от такива крадци - бабаити. Няма и пращане в затвора. Дано отново не се набутат в парламента, че ще видим съдебна реформа на припек. Толкоз години промени...ама за тях и то такива, дето ги пазят от законност. Крайно време е да се спре да се вярва на измамниците. Няма давност за престъпления срещу обществото. Не ги избирайте. Отвсякъде е видно, че са мошеници. Целият град, целият народ знаят истината, само политиците, крадливите милионери и работещите в съдебната система не знаят. Как не се намират честни и можещи хора дето да почистят това блато. Вижте какво правят хората в Румъния. Само ние ли спим, изпаднали в депресия от това менгеме, в което са ни стегнали. Корупция и бедност - абсолютно свързани. Просто и ясно. Къде сте достойни управници. Всеки, който се опита да промени нещо...го сриват и се освобождават от него. Вижте какво правят с Москов. Цялото съсловие се изправи срещу него. Ядно е защо. Докато спим, така ще е. Демокрацията изисква гражданска активност, още повече в такава държава като нашата, където тя се опитва да прохожда.
    • 17
      Ян
      янко митев
      14 -25
      10:12, 2 фев 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Аа
        аааа
        14 -3
        11:52, 2 фев 2017
        Не отмествай въпроса Янко. Ти разбира се каквото и да стане ще продължаваш да защитаваш стария кмет.Какво те мотивира Янко , че защитаваш крадци и далавераджии? За децата в Хасково дори е ясно колко крадеше Георги Иванов. Е, не те разбирам.Не можеш да кажеш на черното бяло. Защо го защитаваш?
      • Ян
        янко митев
        7 -15
        13:53, 2 фев 2017
        Какво да защитавам...? Лебеда е продаден законно с... Виж коментара
      • По
        поправка
        12 -1
        14:34, 2 фев 2017
        Поправки:
        1. Двата милиона не остават в обшината,а в Джона и тъщата на бившия кмет.
        2. В решението на общинскикя сев те записано, че предназначението на имота се запазва, безсрочно
        3. Как в имот с предназначение "спорт и туристически дейности" става строителство на търговски обект?
      • Па
        пак подвеждаш
        10 -1
        14:41, 2 фев 2017
        През цялото време този парцел е с предназначение за басейн или спортно съоръжение. Не може да бъде търговска площ!!! Как стана това?Който и на когото да го препродава статута е такъв! Нещо да имаш да кажеш по случая? Кой лъже тука?
    • 18
      Ах
      ахахах
      12 -1
      14:58, 2 фев 2017
      Цялата история започва много по отдавна Янко, когато е продаден имота собственност на църквата срещу икономическия на Лидл.Хайде сега Янко обясни на хората как имота на църквата стана собственост на община Хасково? Как по точно твоя любим герой го прибра? Не само че го прибра, ами го продаде от името на общината на Джона и тъща си. Които препродадаха този имот много по-скъпо на Лидл. И хоп - прибраха доста пари! После църквата спечели делото и Лидл трябваше да си върне имота!! И за компенсация Г. Иванов им е дал най-вероятно имота на басейна.Само дето ТОЙ Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА СПОРТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ! и това не се губи с препродажбите! Ще обясниш ли нещо на хасковлии или ще млъкнеш?
    • 19
      Ян
      янко митев
      2 -4
      18:03, 2 фев 2017
      И сега остава да проверите дали съдия изпълнителя продава имота на Лидъл с договор да остане басейн...?
      • Ощ
        още ли се правиш на луд
        8 -1
        23:02, 2 фев 2017
        На имота не е сменено предназначението. Именно, независимо кой на кого го продава мястото си е за басейн. Кога му смениха статута?
    • 20
      Лю
      Любител басейнаджия
      16 0
      19:42, 2 фев 2017
      Това което установява докладът на Шалапатов и последвалите коментари са следствия. Просто се запитайте как на търга за продажба на басейн "Лебеда" се явява само една фирма и то фирмата на кого - на "бизнесменът" Банев! И печели търгът само с 1 000 лв. над тръжната цена?! Какъв бизнесмен е Банев?! Такива "бизнесмени" като Банев можете да намерите на килограм в румънските затвори! Нещо което е започнало с измама завършва с измама, няма как да е иначе. Жалко за басейн "Лебеда" който беше на сгода и беше достъпен и за нормалните работещи - бедни в Хасково, а не само за двойните граждани от Турция и за хасковските "бизнесмени" и семействата им. Кога ще ги стигнем ...румънците?!
    Последни новини