От х:

Днес в x:

Децата искат да са войници, големите искат войнички

Те искат да стават войници

Стотици деца и възрастни днес посетиха кенанското военно поделение 52 740 за да се запознаят с бойната техника и редът в българската армия. Свободния достъп до „светая светих“ на хасковските армейци бе заради денят на отворените врати, в чест на първи юни-международния ден на детето.

Цивилните щурмуваха поделението още от 9 часа. Малко по късно, 6 училищни автобуса стовариха 120 димитровградски ученици. Макар и не толкова организирано, ги последваха и хасковските им „колеги“.

По всяко време идваха цивилни, майки с колички разхождаха децата си между бронираната техника.

Причините за интереса на непълнолетните посетители бяха доста различни. Мъниците от начален курс искрено се забавляваха на картечници и гранатомети и при първия удобен случай се тъпчеха в бронираната техника. БТР например побра 11 деца, които останаха четвърт час в него. В същото време бивши кашици бягаха от тромавото метално чудовище като дявола от тамян. Според стар пехотински виц, само 1 возене в БТР и МТЛБ/транспортни машини на пехотата/, карало кашиците да предпочитат вървенето пеша. А десетките избягани километри зад бойната техника пък е родил приказката: Спри кашик, за да си почине танка!

Малките обаче бяха впечатлени и до един заявиха че искат да станат войници. По някое време се появи и голяма компания батковци в след пубертетска възраст. Идвали не заради техниката, а заради войничките. Стегнатите момичета в униформа наистина хващаха око.

И мъжката и женската част на поделението ще бъдат изкарани вкупом тази вечер на площад „Свобода“ в тържествената заря проверка по повод 2-ри юни, деня на Ботев. Близо 200 военнослужещи ще оформят параден строй в центъра на Хасково от 9 часа вечерта.

Г.Христов

Те искатда стрелят
Други да се возят
"Какъв кеф!"

Хасковски войнички в действие
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини