От х:

Днес в x:

„Сирени“ стават спасители и емигрират

Бояна Мария и Силвия бяха нежното присъствие в мъжката компания

Три 17-годишни девойки от хасковската езикова гимназия се пуснаха днес на приемния изпит за спасители, организиран от хасковският червен кръст. Заедно с още 30 наточени мъжкари, между 17 и 58 години, те ще се обучават на спасяване на удавници на басейни и в морето. Единственото препятствие бе приемният норматив от 1 минута за 50 метра плуване свободен стил. И 25 метра бруст-за стил. Дамите бяха готови със стила, секундите не им били проблем.

В древността, сирените "приканвали" моряците да се хвърлят в морето. Доста от присъстващия на изпита силен пол, нямаше търпение веднага да стори същото.

Причината за на пръв поглед екстравагантното решение на девойките са прости. Бояна Ангелова ще заминава при роднини в Щатите и ще работи като спасителка. Силвия Савова пък ще кандидатства в чуждестранен ВУЗ и китапът за морски спасител щял да и бъде от полза. Третата, Мария Попова, нямаше избистрени мераци за емиграция, но „не се знае“.

Пътят към чужбина по традиция поемат по-голямата част от изкаралите курса. „Напливът е огромен“ коментира Антон Налбантов от БЧК. За разлика от преди, сега се допускат и непълнолетни. За всички под 18 години обаче се иска съгласна декларация от родител.

В продължение на месец курсистите ще бъдат запознавани с плувни техники и способи за измъкване на удавници. По средата на периода ще има вътрешен изпит на който най-добрите ще бъдат отсявани за морски спасители. Там критериите са по-високи. Нормативът за 100 м свободен стил е 1.40 мин.

Г. Христов

Норматив: 50 метра за 1 минута

"Трябва ви съгласието на мама и тати"
Кандидат-спасител, доволен от конкуренцията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини