От х:

Днес в x:

Д-р Първанов: За 30 години нямам загубен пациент

Д-р Първанов с предложенията от френски клиники

Доктор Митко Първанов е един от най-опитните анестезиолози в България, завеждащ интензивното отделение в харманлийската многопрофилна болница. В края на миналата година, Haskovo.net публикува информация за предложението към докторът от престижна френска клиника за работа при възнаграждение от 15 хиляди евро. Очевидният контраст на тази цифра с възнагражденията в България провокира нашият интерес, както и този на на читателите доказано и с над 2000 прочитания на новината. За огромно съжаление, наред с трезвите оценки във форумите се появиха и очевидни обиди и клевети към доктора и неговото семейство. Д-р Първанов подмина с достойнство личните нападки от анонимници, но помоли за отговор относно съмненията в професионалните му качества. Тъй като Haskovo.net разбира и уважава трудно постигнатото самочувствие на лечителя и постиганата с десетилетия квалификация, си позволихме да предоставим трибуна на д-р Първанов. Правим го и от уважение към хората които имат достатъчна доблест да застанат с името и професионализма си пред обществото.

„Винаги съм смятал, че работата на хората говори най добре за тях. Затова бях неприятно изненадан че се тиражират лъжи с надеждата повторени 100 пъти да звучат достоверно“, огорчен бе д-р Първанов За 30 години той е участвал в стотици операции и само от него е зависило дали пациентът ще се събуди или не. „За 30 години нямам починал пациент на операционната маса. Лесно може да се провери. Който може нека ме опровергае“, заяви докторът. Единственият който е починал в ръцете му и то не след операция, е била тежкоболната му сестра.

Според него дълбоко подценяваната работа на анестезиолога е причината на тези лекари да се „пришиват“ обичайни грехове на съсловието. „Анестезиолога не можа да работи самостоятелно. Не може да си отвори частен кабинет, щото няма такава медицинска услуга- само приспиване и събуждане. Няма конфликт на интереси“, категоричен е докторът. Анестезиолога не може да се пазари за пари. Защото крайният резултат, успешна или не е операцията, не зависи от него а от опериращия. „Как да дам някаква тарифа като не мога да обещае ще бъде ли излекуван пациента“ присмя се на твърденията Първанов.

Най-фрапиращото в критиките били съмненията в деловото предложение от Франция. „ Ето формулярите и бланките за договори. Трябва да ги попълня и изпратя. И мога да започна незабавно“. От документите се вижда, че предложението за 15 хиляди евро заплата идва от медицински университетски център на 20 км от Париж. В него работят 1 600 души персонал. Второто предложение е от клиника в южна Франция, но то е било отхвърлено от Първанов. Причината е че една от дъщерите му живее и работи в Париж и лекарят иска да е по-близко до нея. В чисто технологически аспект, незабавния старт на новата работа е отложен заради изискването за изпит по медицински френски, за който Първанов се готви ударно. Иначе владее говоримо езика на Балзак.

В чисто морален план-ангажимента към директора на харманлийската болница д-р Динчо Генев да изгради и стартира Интензивно отделение /ОАРИЛ/ от второ ниво на компетентност. За целта Първанов вече е намерил необходимите 5-ма лекари. Но той е единият от тях и то със специалност. „Като си осигуря заместник, съм свободен в избора си“ добавя той. Това обаче е трудна работа. По данни на здравното министерство в България има 480 анестезиолога на 120 болници.

„Помолих сайта ви за този отговор, защото смятам че систематично се руши авторитета на българският лекар и се подронва доверието в него. От това губят и пациентите и лекарите. В мнозинството сме идеалисти. Иначе веднага бихме отпрашили в чужбина за повече пари. Но оставаме да работим в лоши условия, защото знаем че от нас зависи здравето на България“ категоричен е Първанов.

Младите лекари обаче изтичат в странско с ударни темпове. Ако уважаваме малко повече лекарите ще им създадем по-добри условия и те ще останат, смята той.

Г.Христов

Изпратените документи от едно от тях
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини