От х:

Днес в x:

Кметът отпусна още 3 месеца аванта на хасковския спорт

Днешната среща бе закрита за медиите

Хасковските спортни клубове ще могат да ползват безвъзмездно базите си още три месеца, до края на март. Днес кмета Георги Иванов се срещна с представителите на спортните клубове обитаващи общински спортни бази, на които бяха раздадени анекси за удължаване периода на ползване. Досегашните 10 годишни договори за безвъзмездно ползване изтичат след 3 дни. Кмета отказваше да ги поднови.

Срещата бе закрита за журналисти. Спортните деятели пък не изявиха особена охота да коментират.

По непотвърдена информация, хасковският спорт е бил „помолен“ да напише писмо до парламентарната комисия за физическото възпитание младежта и спорта с копие до спортния министър Свилен Нейков, в което да се иска мнение за казуса с общинските спортни бази в града. Припомняме, че администрацията отказа да поднови договорите за безвъзмездно ползване, след като областният управител стопира решение за такова ползване на стадион „Хасково“. Мотивът бе че публична общинска собственост не може да се отдава безвъзмездно. Спортните обекти пък не са отграничени по статут от другата общинска собственост.

Питането до министърът обаче се обезмисля от писмо изпратено от самия него до областният управител Румен Данев преди два дни. В него се заявява че закона за Младежта и спорта категорично дава право за безвъзмездно ползване на базите, ако даден спортен клуб я обитава 10 и повече години. За останалите клубове се препоръчва следването член 8 алинея втора от наредбата на общинския съвет към Закона за общинска собственост. Там е записано че:

Имоти публична общинска собственост, които не са необходими за нуждите на органите на общината или на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка, могат да се предоставят безвъзмездно за управление на други юридически лица на бюджетна издръжка.

С други думи ако общината няма нужда за нещо друго от залите „Дружба“ и „Спартак“, няма проблеми да ги даде безвъзмездно на спортните клубове. Тоест няма казус.

Общинският съвет пък няма как да реши дали на общината трябват за нещо друго тези бази, защото няма нито една докладна внесена по темата, въпреки че всички засегнати страни определят проблема като „много голям“.

Явно не толкова, след като хасковският спорт не попадна в дневния ред и на извънредната сесия на местния парламент, което се свиква идния петък.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини