От х:

Днес в x:

Европейската модна марка "Yves Cutti" вече е в Хасково

Модел от последната колекция на "Yves Cutti"

Европейската модна марка "Yves Cutti" вече е в Хасково. Роклите на фирмата се продават в 70 елитни магазина в Австрия. Марката "Yves Cutti" се продава с огромен успех в Германия, Швейцария,Франция и Хърватска република.

Причината роклите, еталон за красота и стил, да се предлагат и в България, е дизайнерката на компанията Ив Кути. Тя е родена в Хасково. Завършила в Спортното училище, където е тренирала баскетбол. Атрактивната дама живее в Австрия 17 години. Омъжва се за австриец от италиански произход, на когото дължи и екзотичната си фамилия. Двамата създават компания "Cutti".

Ив притежава огромен двуетажен магазин в центъра на Линц. В него клиентите могат избират измежду 3 000 рокли. Магазинът предлага 200 различни модела, всеки един изработен в 90 цвята.

Магазинът "Yves Cutti" ще бъде открит в "Ривър хаус" в Хасково на 17 декември.

 

Ив Кути, дизайнер

- Как започнахте да се занимавате с мода?

- Дизайнерката Нели Праматарова ме запали. Тя има бутик за булчински и бални рокли в Асеновград. Три години продавах нейните модели в Австрия. От нея се учех на дизайн. После реших да наложа на пазара и свои. Започнах да рисувам модели, които се търсеха на австрийския пазар. Намалих вноса от Българи и заложих на моите. Роклите ми се шият в Китай във фабриката, от която излизат колекциите на дизайнерите Demetrios, Eddi K. и Maggie Sottero.

- Каква беше първата рокля, която нарисувахте?

- Булчинска рокля с едно рамо, на което презрамката се раздвояваше. Дълга, тип А-линия.

- Какви рокли избират за сватбата си австрийките?

- Започнаха да обличат рокли в по-тъмни цветове, рядко в бяло. Австрийката е много практична жена. Избира роклята така, че да може да я облича и след това. Пример за това е колекцията, която направих за Con Amore, Германия.

Класическите за сватбеното тържество бяло и шампанско се купуват предимно за балове или коктейли. Голяма част от дамите са с бели рокли на бал и с цветни на сватбата си.

В Австрия пазаруват за абитуриенски балове от септември до февруари. Там ходят на курсове по танци. И когато завършват гимназия,празнуват бала си не с класа, а с танцовото училище, което посещават.

Тези рокли са твърде смели за австрийката

- Претенциозна ли е европейката към роклите,които облича за специален случай?

- Родителите са много консервативни. Хубавата рокля там се продава трудно. Те не искат да са център на внимание и рядко обличат по-смели дрехи. Случвало се е да ме молят да зашия дълбока цепка на рокля. По-смелите ми модели се купуват от чужденци.

- Коя държи повече на външния си вид - българката или австрийката?

- Българката. Когато австрийката влезе в магазина ми, тя е с небрежно облекло, без прическа, с мазна коса, без грим. Но за сватбения си ден се подготвя изключително старателно. Не можеш да познаеш, че е същата жена. Масово отслабват с 10-20 кг за сватбата си. После пак си ги връщат.

Много често австрийците сключват брак, след като вече имат 3-4 деца.

- Кой ще бъде актуалният цвят този сезон?

- Италианските дизайнери,които за мен са най-добрите, показаха червено. И Кавали, и Долче и Габана. Но не знам дали ще се наложи. Но на българката й отиват всички цветове. Австрийката е с по-светла кожа и коса и няма това предимство. Българките са по-тъмни и всичко им върви.

- Колко пари е готова да похарчи австрийката за една рокля?

- От 50 до 5 000 евро. Има булки, които можеш да познаеш, само по букета. Магазинът ми в Линц се намира до ритуалната зала. Случвало се е да виждам младоженки, които сякаш да излезнали с домашния си халат.

Българката харчи за рокли повече пари от европейката. Абитуриентките взимат три тоалета-за изпращането в училище, за другарскта вечер и за бала.

- Позволявате ли си да съветвате клиентките си?

- Да, но много внимателно. Те идват при мен и знаят какъв цвят рокля искат. В Австрия са много търсени специалисти, които определят цветовете, които ти отиват. Първо минават през тях и после пазаруват. Въпрос на време е това да се наложи и в България.

- Какви цветове предпочитат в Австрия в ежедневието си?

- Те залагат на сиво, кафяво и каки (зеленикав цвят). Така, както се обличам в България, не смея в Австрия.

- Как преценявате стила на българките, които срещате по улиците?

- Преди 4 години си мислех, че непрекъснато се разминавам с фолкпевици.Бяха прекалено натруфени и кичозни. Но българката вече залага на по-изчистения стил. И това ми харесва.

- Как ви промениха тези 17-години живот в Австрия?

- Говоря по-тихо. Благодаря на всяка втора дума. Много по-често се усмихвам.

Австрийците са много усмихнати хора, въпреки че живеят в студена страна.

- Какво ви шокира там?

- Порази ме това, че живи хора се грижат за цветята на собствените си гробове, за градинката около тях. На плочите им е изписано само името и датата на раждане. Датата на смъртта чака.

- Роклите ви се продават в цяла Западна Европа. Лесно ли успява една българка в Австрия?

- Беше много трудно. Но имам австрийски партньор, който ми помогна много.

В Австрия малките фирми рядко просъществуват. Държавата не подпомага дребния бизнес. Облекчението е, че една година не плащаш данък. След това обаче плащаш 50 % данък печалба. С осигуровките нараства до 67 %.Това е причината едноличните търговци в Австрия да са много малко.

- Най-големият комплимент, които сте получавала за своя рокля?

- Една клиенка на магазина ми в Австрия помоли да зашия етикета от външната страна на роклята.

- Роклята, която най-много си харесвате?

- Това е булчинска рокля А-тип.

- Колко време ви отнема създаването на една колекция?

- Нямах време за една колекция и я направих за 13 часа, докато летях до Китай с прехвърляне. Това е най-хубавата ми колекция, 25 модела. Когато работя месеци върху една колекция, правя промени при всяко преглеждане.

- Има ли за вас безумни цветови съчетания?

- Безумно е жълто с цикламено, но е интересно съчетание.

- Вашият любим цвят?

- Черно. С него не можем да сгрешим.

- Кога български дизайнер ще покори световния подиум?

- Това изисква инвестиране на много средства. Задължително да е да покажеш своите дрехи поне на модното изложението в Дюселдорф, Германия. Това струва 10 000 евро. Дефилето там трябва да се повтори няколко пъти, за да го запомнят. Задължително е да се рекламира в техните списания. А само една страница струва няколко хиляди долара.

Два пъти годишно-пролет и есен- показвам своите рокли във Виена и Залцбург. Едно ревю, в зависимост от броя на моделите, струва между 3 000 и 6 000 евро. На всяко дефиле показвам 80 различни модела, годишно 160. Няма друг начин да се наложиш.

- С какво щяхте да се занимавате, ако не бяхте успели в модния бизнес?

- Когато бях на три годинки, давах на съседските деца да карат количката ми срещу 10 ст. Това са първите ми бизнес импулси. Ако не се занимавах с мода, сигурно щях да притежавам "Рента кар".

- Каква е амбицията ви в модния бизнес?

- Моята най-голяма мечта беше да продавам роклите си в целия свят. Продавам ги в Европа и това засега ми е достатъчно. Искам да имам свободно време за себе си.

- Какво ще открият клиентките ви в магазина в Хасково?

- Рокли, които се търсят и на западния пазар. Въпреки, че марката "Yves Cutti" звучи скъпо и ексклузивно, цените в Хасково не са високи. Те са от 50 до 900 лева. Мога да си го позволя.

Предлагам и булчински рокли под наем, като цените са между 200 и 300 лева. За такава сума има и модели в продажба. Искам и дамите, които нямат достатъчно средства, да бъдат впечатляващи на сватбата си. При мен те могат да наемат рокля, за която в София ще платят между 1000 и 2000 лева.

Интервю на Христина Котларска

 

Първата рокля "Yves Cutti" Това избира австрийката за сватбения си ден-бяла пола и червено бюстие Един от новите модели на Кути

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини