От х:

Днес в x:

Кметът Иванов: Набелязал съм човек за кмет

Георги Иванов

Това е продължение на вчерашното интервю с кмета Георги Иванов. Първата част със заглавие "Кметът Иванов: Ще вкарам ОбС в съда" можете да прочетете в колонката вдясно "Още по темата".

- Господин Иванов, много хора, включително и аз, не могат да си обяснят желанието на общината да притежава църковни имоти.

- Да, ние имаме в Узунджово църква. Когато общината реши да я ремонтира и да кандидатства за пари от „Красива България“, потърсихме документи за собственост. Оказа се, няма такива. Никакви.

Сега отец Антоний реши да спасява душа, защото го награби владиката. На мен ми е ясно за какво става въпрос. А защо досега не е уредил тези документи за собственост, защо не ги е декларирал в данъчното, защо не ги е регистрирал при нас в общината? Къде е бил?

И тогава ние актувахме църквата като общинска собственост, законът ни го позволява. В църквата в Узунджово вложихме пари и от програма „Красива България“, и собствени, от общината. Сега храмът е включен в дестинацията „Александровска гробница“. Значи - ремонтирахме я, направихме я, назначихме хора, продават се диплянки и така нататък. Иди и виж коя да е друга църква в общината – състоянието й, подръжката й, хората, които я обслужват, и я сравни с тази в Узунджово.

И друг път съм го казвал – по-добър стопанин от общината в България няма. Говоря по принцип. Всеки един имот, който е общински, е в идеално състояние. Посочете ми един обект, който не е.

- Строящата се църква в квартал „Орфей“. Тя също е общинска.

- Тя не е общинска собственост. Тя е строеж, не е обект, не е собственост. Собственост е, когато има акт. 16 и е регистрирана. Тя е просто натрупани тухли във формата на стени.

- Да, но преди няколко години общинският съвет я актува като общинска собственост, точно със същите аргументи – да може да я довърши. А тя продължава да стои недовършена.

- Да, така е. Защото беше изтекло отстъпеното право на строеж. И тази фондация, която се нае да строи църквата, трябваше да поиска удължаване на отстъпеното право на строеж. Но тя не го стори.

Критерият за изпълнено право на строеж е покривът. След като не е изпълнено това право, аз какво трябваше да направя? Законът е ясен – общината приема обекта или прекратява отстъпеното право на строеж. И ние я приехме с идеята да я довършим. Но тогава, знаете, започнахме камбанарията до света Богородица, трябваше да довършим други неща. Може би ще дойде време и за църквата в „Орфей“.

Но пък тук нещата опират до средствата. Защото имайте предвид, че средствата за камбанарията, за св. Богородица, са от дарения, не са от бюджета на общината. Нека това да е ясно на всички.

- Даренията са друг проблем. Усилено се коментира в града, че доброволните дарения не са съвсем доброволни.

- Нека се коментира. Аз смятам, че са доброволни. Нали бяхме и в съда, и в прокуратурата? Ако някой има проблем, нека си каже.

- Чувал съм, че даренията за общината се правят под натиск.

Всеки има право на коментар.

- А така ли е?

- Не знам. При мен идват документи за дарения, в които пише, че са доброволни. Аз ги подписвам. Но пък знаете ли как се събират дарения? Всичко е въпрос на разговори, на коментари, на убеждаване, че тези средстват отиват за нещо конкретно и полезно. Сега например ОбС направи една комисия, която да преговаря с владиката.

- Да, знам. Преди дни разговарях с отец Антоний, който ми каза буквално: Чух от устата на владиката – Кметът на Хасково ме излъга. Обеща ми да прехвърли на Църквата храма в Узунджово, но ме излъга. Затова няма да осветя нито камбанарията, нито нищо.

- Хубаво. Ако иска.

- А имаше ли такова обещание?

- Имахме разговор, на който казах, че може да го направим, ако има такава възможност, ако законът позволява. Но тук има нещо много важно – волята на дарителите. Там пише “Даряват се тези средства на община Хасково за еди какво си“. Значи, дарителят трябва да каже дали е съгласен тази църква да отиде в полза на митрополията. Но като говорим за митрополията и църквата – смятате ли, че Църквата може да стопанисва храма така, както го прави общината – с назначени служители, с обслужване на посетителите, с всичко? Защото, както казах, църквата в Узунджово е включена в туристическа дестинация и там всеки ден има посетители. Аз знам къде го боли отец Антоний! Цялата работа е за 5 кила свещи! Затова скочи, за пет кила свещи. Защото неговата заплата идва от тези средства.

Аз му казах – отче, нямате никакъв проблем, взимате параклиса „Св. Богородица“. Обаче – охрана, денонощна, трима човека – обслужващи, ток, отопление, вертикална планировка, озеленяване, всичко. И си продаваш свещите. Той: Ама ти сега! Какво значи „ти сега“?

- Поповете са свикнали да вземат, не да дават.

- Е, свикнали са, ама така не става. Аз да не съм заключил църквата? Кой ги е спрял да си извършват богослуженията и ритуалите? Никой. Ние просто издържаме храмовете, защото искаме да са в перфектен вид. Защото в събота и неделя като дойдат туристи от Гърция, от Европа, да не заварят храма заключен. Или пък да чакат някаква старица, която едва се движи, да им отключи.

Защото ние правим тук световен туристически паметник и искаме да е на ниво. Преди дни бях в Атон, срещнах се с игумена. Ами те знаят за хасковската Богородица. И ми благодариха, че съм направил това. Там са други хора. А ние тука плюеме Иванов, защото направил...

Бях първият, който направи такъв християнски паметник, след мен започнаха да издигат тук таме кръстове.

Ами че тук е границата между исляма и християнството! А всички знаем какво е настъплението на исляма в Европа. Вие чули ли сте някъде да се направи джамия и мюсюлманите да скочат срещу това? Що за чудо се случва тук, не знам! Какво правим ние сега? Какво съм направил мръсно в цялата тази история? Ето го параклиса – служете, ето ти камбанарията – служете, бийте си камбаната, когато искате! Сега я бият в 12 часа, за да се знае, че в този град има камбанария. Защото като започне мюфтията да пее по обед, къде е Антоний Енев? Протест ли е направил, декларация ли е написал? Брои си там паричките от свещите...

Ами дайте да видим кой е дребна душица в този живот и кой иска нещо да направи!

- А парцелът срещу Икономическия техникум, който също се оказа собственост на Църквата, а е бил продаден от общината?

- Същата работа. Проверявахме, проверявахме, никакъв документ за собственост. И го обявихме за продажба. Пак питам – къде е бил отец Антоний? Сега тръгна да издирва и регистрира църковните имоти, когато владиката го натисна. Ами че Църквата има декларирани само два имота. И знаете ли защо? За да не плаща такса смет. Ето това е цялата работа.

- А какво стана с камбанарията? Платена ли е?

- Събираме средства, остана още една малка част, но ще я съберем. Иначе има акт 16, всеки може да се качи и да види Хасково отвисоко.

Между другото, този обект е и пример в подкрепа на моята теза, че местните фирми са за предпочитане пред чужди. Дойде фирма от Търговище и закъсня с три месеца. Отрязал съм им 50 000 лв. за това закъснение.

- А музея в Александрово. Какво се случва там?

- Вчера бях в министерство на културата. Чакаме ги да си решат проблема

- А за какво й е на общината да придобива терени около музея?

- За да се грижи и да развива инфраструктурата – градинки, алеи, вертикалната планировка. Искам да опровергая една интрига, която се пуска за тези терени – че едва ли не ще правим там хотели, ресторанти, скара бира и не знам си какво. По закон каквото и да се направи около паметника, може да стане едва след разрешението на министерството на културата. Общината не може сама да издаде такова разрешително.

- Чух, че ще се отпуснат 4 щата специално за музея в Александрово?

- Няма да се отпускат. Имаше такъв вариант, но от министерството отказаха.

- Накрая да питам за изборите догодина.

- Който има избори, да си работи за тях.

- Една от версиите е, че ще подкрепите свой човек, а после ще му дърпате конците.

- Не, никакви конци няма да дърпам. Ще подкрепя определен човек и се оттеглям от политиката. Вече 12 години съм в нея, стига толкова.

- И кой е този човек?

- А, не. Как да му кажа сега името, да го погнат ДАНС, икономическа полиция, данъчни, и всякакви, както правят с мен.

- Името му рано или късно трябва да се обяви.

- Като му дойде времето, тогава, сега не. Достатъчно е два месеца преди изборите.

- Значи човекът е избран?

- Не толкова избран, колкото набелязан. Има разлика. И не е от общината. Само това мога да кажа.

- Веднъж казахте, че може би ще се кандидатирате за общински съветник.

- Да. Мисля, че ще е удачно да бъда в следващия Общински съвет.

- Ами че това пак си е политика.

- Политика, но от друг вид. Там не се носи административна отговорност. За разлика от кмета, който носи отговорност за всяко нещо.

- Общинският съвет все пак определя политиката на общината, насоките на развитие.

- Определя, ако знае. Сегашният общински съвет с новото му мнозинство най-малко определя насоките. Той определя падението на Хасково. Защо? За да може утре да плюе по Иванов, че е съсипал общината.

Но пък аз да попитам – как така през последната година се случиха толкова лоши неща в общината. През последната година натрупахме дълговете. Защо – първо ни отрязаха два милиона в бюджета, после още един милион от капиталовите разходи. Не ни признаха обекти. Например - „Кърджалийска“. Трябваше да ни платят 700 000 лева, защото е част от републиканската пътна мрежа. И сега Златко Марчев си ги чака. Айде, не е Златко Марчев, „Европът“ е. Но той си ги чака.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини