От х:

Днес в x:

В Хасково наопаки: пътни знаци отляво

Знаците забраняват паркирането отдясно на жълтата линия

Знаци в лявата част на пътя цъфнаха днес край хасковския зеленчуков пазар по булевард „България“. Поне 5 знака „забрането паркирането“ и още толкова табели, че колите се вдигат с паяк, бяха „накацали“ от моста от моста за „Съединение“ до камионите с картофи в другия край на пазара. Между другото отдясно си стояха стари знаци, които указваха абсолютно същото. Това трябва да улесни движението по булеварда, затлачен от безразборно паркирани коли на пазарджии.

В Закона за движение по пътищата е записано, че пътните знаците в република България се поставят от дясната страна на пътя, обратно на посоката на движение, за да могат лесно да бъдат забелязвани от водачите. Член 41-ви, алинея първа указва, че пътния знак поставен отдясно е валиден за цялата широчина на платното за движение, в съответната посока. По „България“ движението е еднопосочно и следователно знаците отдясно би трябвало да са достатъчни.

Знаците отляво все пак не са в противоречие на закона, защото в член 40 се казва че: Всеки знак, поставен отдясно, може да бъде повторен и на другата страна на пътя, когато местните условия са такива, че съществува опасност той да не бъде забелязан своевременно.

Проблемът не е в забелязването, а в неспазването, оплакаха се пазарджии. Според тях затрудненото движение покрай пазара е заради многото таксиметрови коли, паркирали именно от дясната страна на пътя, доста по далеч от разрешената им стоянка. За тях очевидно забраната за паркиране, указана със знак не важи, възмущаваха се граждани.

Други обаче бяха доволни. „Да ги глобяват-имат паркинг от другата страна, който стои празен“, коментира клиент на пазара. Още повече, че там е безплатно в първия половин час.

Г.Христов

Знаците трябва да предотвратят такива паркирания
...и такива
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини