От х:

Днес в x:

1 °C

От днес паркираме с SMS в „синята зона“

Изображение 1 от 6

  От първи декември стартира новата система за паркиране в „синята зона“ на Хасково.

  Новата възможност, която ще улесни шофьорите, обявиха на съвместна пресконферанция кметът на Хасково Станислав Дечев, Красимир Илиев, който е представител на фирмата, внедрила системата и шефът на „Тролейбусен транспорт“, под чиято шапка е управлението на „синята зона“ -Албен Манджуков.

  За внедряването на системата преди месеци местната администрация получи картбланш от Общинския съвет.

  От днес нататък шофьорите ще могат да паркират освен чрез плащане на паркомат, и чрез изпращане на SMS, като единният номер за Хасково е 1338.

  Цената за час престой е 1 лев, към тази сума ще се прибави и сумата, която се дължи към мобилния оператор спрямо личния план на всеки абонат. В SMS-а трябва да се изпише номерът на колата с латинския еквивалент на българския номер. Т.е. при изписването се търси визуализацията на номера. Ако се пуснат два SMS-а един след друг, системата ще отчете плащане за два часа престой.

  Ако зоната е в извън работно време, системата няма да начислява плащане.

  Кметът Станислав Дечев посочи, че за улеснение на шофьорите и за по-плавен преход към „интелигентната система“ за паркиране, до края на декември в зоните за платен престой все още ще действат и инкасатори. Освен контрол обаче, задачата им е в следващите дни да разясняват на водачите новите възможности.

  От първи януари догодина, инкасаторите ще имат само контролни функции. Всички 11 души, които в момента са ангажирани с тази работа ще запазят работните си места и ще преминат в контролна функция, поясни управителят на „Тролейбусен транспорт“ Албен Манджуков. „Синята зона“ е районирана на 7 контролни участъка, във всяка от тях ще действа по един контрольор. Контролът за това дали е паркирането е извършено правомерно след заплащане ще се става отново чрез електронна система. Проверяващите ще заснемат номерата на паркираните коли и през единната система ще изпращат нарушителите към наказателните групи за поставяне на скоби или репатриране на автомобила.

  Новост е и отложеното плащане на паркинга. То ще става през мобилното приложение MOBZZO, което е безплатно.

  Чрез приложението ще има възможност за плащане на таксата за паркиране и чрез кредитна или дебитна карта. Това е удобен вариант за плащане от чужденци, защото с SMS чужди номера не могат да бъдат регистрирани, посочи Красимир Илиев.

  Чрез мобилното приложение, ще може да се плати и санкция за скоба или репатриране плюс месечния абонамент.

  „Зоната ни е изградена по същия начин,както в останалите големи градове. На всички места за паркиране в синята зона има указателни табели“, посочи кметът Дечев.

  Той поясни, че се подобрява и услугата за заплащане на паркирането в "синя зона" чрез паркоавтоматите. От днес хартиеният билет се заменя с електронен. Цената остава един лев за час престой.
  Инвестиция в новата система е около 20 000 лева, коментира управителят на "Тролейбусен транспорт" Албен Манджуков.

  Според първоначалните разчети, с въвеждането на новата система за паркиране, се очаква повишаване на приходите от зона и намаляване на нелоялното й използване.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Pe
   Pepi
   7 -20
   11:52, 1 дек 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   +-
   +-
   34 -1
   11:55, 1 дек 2020
   Зоната била изградена като в останалите градове!
   Ама там не блокират със синя зона една лента от общо две на централна улица /например бул. България/, за да цоцат парички, без да ги интересува, че създават задръствания в час пик.
  • 3
   Що
   Що така ?
   27 -3
   12:07, 1 дек 2020
   Само дето в др.градове таксата започва от 0,50лв за 30 минути, а в Хасково и за 5 минути - левче !
  • 4
   Ив
   Иво
   5 -15
   12:35, 1 дек 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 5
   Км
   Кмете
   20 -2
   13:09, 1 дек 2020
   Пак,нямаме вода,тъпаци.
   • No
    NoAnony
    19 -2
    13:18, 1 дек 2020
    Що ти е вода? Като има вода, я сразходваш, като я сразходваш, трябва да я платиш. Хората мислят за нас. Така ни намалят сметките за вода, в тези несъмнено трудни дни. Работа, работа, работа за ВиК, за нас по-малка сметка. Всичко е точно. Просто не яжте печена тиква, ако няма вода. Просто е. Ако вече сте яли - случват се shits.
  • 6
   No
   NoAnony
   11 -2
   13:10, 1 дек 2020
   Да го ... Аз още оня ден пратих СМС. Прекарал съм се 1лв + смс според абонаментния план.
  • 7
   Ре
   Ренч
   15 -3
   13:24, 1 дек 2020
   Защо има синя зона в неработния ден събота?? Само в Хаскьой това го има!!
   • Ре
    ренч
    6 -8
    13:57, 1 дек 2020
    Дали е само в Хаскьой?
    Синя зона – Пловдив работи и в събота с нормално работно време: от 8:30 до 17:30 часа.
    Синя зона – София работи и в събота с работно време: от 8:30 до 18 часа.
  • 8
   Въ
   Възмутен
   18 -2
   14:15, 1 дек 2020
   От Синята зона ще печелят и мобилните оператори. И кое му е хубавото на новата система? Освен 1 лев, ще плащаме и 0,20 ст. за SMS. Общината работи в интерес на Мобилните оператори. И за асансьора ни сложиха едни кутии със Сим карти и бутон, пак към Мобилните оператори. Всеки месец освен таксата за асансьор, плащаме и 3 лева такса към Мобилния оператор. Честно ли е това? Държавата и Общината не мислят за гражданите, а служат на големите корпорации.
   А пък после били много загрижени за нашето здраве и ни ограничават правата и свободите. Затова НЕ ви вярвам! Всичко е насочено срещу хората, а не в тяхна полза. Като мислите толкова за гражданите на Хасково, направете Синята зона безплатна! Тогава хората ще ви обичат.
  • 9
   Аз
   АЗ
   12 0
   14:44, 1 дек 2020
   Работа , работа , работа сега си вземете отпуска ,че се преуморихте.
  • 10
   Ня
   Някой
   17 -3
   15:03, 1 дек 2020
   Много ми е интересно утре като дойдат Абитата от Караманци и от Кърджали, ще има да гледат тези табели като извънземно. Или някой пенсионер който няма телефон 😄
   • Ка
    Караманци
    3 -7
    21:12, 1 дек 2020
    Хората от Караманци не са толкова тъпи кат тебе😅😅😅... Виж коментара
  • 11
   До
   Доволен
   3 -13
   15:08, 1 дек 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 12
   Об
   Общински паразити
   7 -3
   19:08, 1 дек 2020
   А да им набутам червения питон във кафявите им зони как ще се извършва тази дейност😂
  • 13
   Ед
   ЕДИН ОТ МНОГОТО
   6 0
   19:56, 1 дек 2020
   знае ли някой защо махнаха ЗНАЦИТЕ за инвалидните места,те и без това не бяха много.
  • 14
   Лю
   Любопитен
   3 0
   20:13, 1 дек 2020
   Не, казват ще има ли напомнящ смс 5мин. преди края на платения период на паркиране?Едва ли Общината да плаща!
   • См
    смс
    0 0
    18:15, 2 дек 2020
    Има
  • 15
   Пр
   практичен
   3 0
   20:52, 1 дек 2020
   Защо да спирам на синя зона като са я направили толкова сложна и скъпа??? Паркирам на частните паркинги ( 6 на брой в центъра) Там си има касиер и плащаш колкото си стоял, няма да ти сложат скоба за 20 лв. след като мине 1 час.
   • Па
    Паяка
    0 0
    08:26, 2 дек 2020
    Глобата за скоба е 10лв а не 20лв. Пишете поне когато сте осведомени и знаете че е така.
  • 16
   До пендела Дечев ти не се прави на умен всички знаем че смучеш патките на уния гноомове колянов и Добрев те ли ти казаха така да говориш
  • 17
   Де
   Дело Дишо
   2 0
   02:44, 2 дек 2020
   Цяла България е синя зона - СДС и посинели от очакване на Годо-демокрация.
   “Честито на печелившите!На всички останали - все така да им се случва” - Вера Маринова

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
  27 яну 2021
  Последни новини