От х:

Днес в x:

Социалните спасиха майка от сина и, смилал я от бой

Гипсирана и насинена, баба Делка вече е на сигурно на Кенана

73-годишната Делка Георгиева от Хасково бе настанена в старческия дом, след като синът и Милчо я смазал от бой на 14-ти този месец. Жената се лекувала 12 дни в хосписа на Стамболово, преди да намери нов дом на Кенана. Вариантът бе измислен и реализиран от хасковското "Социално подпомагане", след като Делка не искала вече да се прибере в дома си на „Гара Движение 1“ тъй като се опасявала за живота си. Подобни побоища продължавали от 18 години. Сега драмата на Делка е на път да свърши.

Безпрецедентно адекватната и бърза реакция на държавна служба започва след като социалните намират посинената и окървавена старица на 15-ти септември на стълбите пред сградата си. На пресекулки разказва историята. На 14-ти вечерта старицата е в къщи, когато се връща синът и Милчо. Видимо пиян, той се нахвърля върху нея. „Синът ми беше в Камбоджа до 92-ра година“. После нещо му стана. Като се напие, вика, майко идват червените кхмери! После почва да ме бие и вика: Поне от тебе да се отърва!“, разказала жената. След як пердах Милчо се прибира в стаята си, а баба Делка пропълзява навън. Подава сигнал до полицията, оттам идват и наказват сина и с „предупреждение“. Бабата бяга и на следващия ден се озовава пред социалните. „Бе в окаяно състояние“, лаконично обясни шефката на хасковските социални Златка Караджова. Освен счупената ръка има пукнат таз и множество кръвоизливи по лицето и тялото.

Социалните нямат кризисен център, където да настаняват подобни хора, но намират вариант - свързват се с хосписа в Стамболово. Оттам изпращат линейка и прибират бабата. Гипсират счупената и ръка, почистват раните и. През това време Караджова подпалва телефоните в опит да намери решение. Със съдействието на Стоянка Перчемлиева - директор "Социални дейности" в общината и шефа на старческия дом Вълко Пехливанов настаняват бабата на Кенана. „Един добър материал за вас по повод международния ден на възрастните хора“, коментираха с ирония утрешния празник социалните работници.

Оказва се, че неподдаващия се на здрав разум инцидент от 14-ти септември далеч не е прецедент. Тормозът продължавал с години. По молба на жената преди време синът й е въдворен от съда в психиатрията в Кърджали, където прекарва 6 месеца. После обаче нещата се повтарят, а обществото няма рецепта как да помогне на жертвата и как да възпрепятства насилника.

Който между другото обвини майка си, че му взима инвалидната пенсия от 110 лв, не му пере, не му готви и настройва всички срещу него. Не работи, но прекопава градинката в къщи. А той не биел майка си. На 14-ти септември я заварил седнала на улицата и я „подкарал с няколко шамара в къщи“. Не му е ясно как си е счупила ръката. Майка му била зло, от което всеки един от тримата й сина искал да се отърве.

Последното, което баба Делка ни помоли след посещението ни в старческия дом е: помогнете на момчето ми. Да го лекуват. Изпратих го здрав за родината, върнаха ми го инвалид.

Драмата на майката вижте в нашия видеорепортаж 

Г.Христов

Милчо Камбоджанеца бил добър, майка му не била добре
Къщата на "Гара Движение" 1 А
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини