От х:

Днес в x:

Шоково повишение виси над водата в Хасково

Съоръжението за над 20 млн евро ще излезе през носа на абонатите на хасковското ВиК

Шоково повишение с над 40 стотинки на кубик виси над водата на Хасково, предупреди управителят на областното ВиК инж. Петко Стойчев. То ще е неизбежно, ако влезе в експлоатация пречиствателната станция за отпадни води край Хасково по пътя за Харманли. По думите на управителя, станцията е нерентабилна, с голяма консумация на електроенергия, а поддръжката и назначаването на персонал ще акумулира още много разходи, които естествено ще се избиват от приходите, тоест от цената на водата. 40 стотинки повишение минимум, подчерта Стойчев в отговор на въпрос на haskovo.net. Така настоящата цена от 2.32 за кубик която и без това е една от най-високите в страната, ще скочи до 2.70-2.80 за кубик.

Това още не е факт, защото отказваме да приемем станцията, заяви Петко Стойчев. Станцията вече е завършена, а натискът и за приемането е започнал още от април тази година. Формалната причина нашето водно да отказва това, е че съоръжението няма акт 15 и акт 16 и не може да влезе в експлоатация. Същинската причина е, че това ще оскъпи грандиозно питейната вода в града.

Неофициално във ВиК средите обаче се говори и за друга причина. От март тази година е стартирал конкурс за управител на станцията и победител в него е станал предшественикът на Стойчев на шефския стол във ВиК, Атанас Бързев. Това обаче се посрещнало на нож от местното ВиК и е същинското основание за мотаенето по обекта, а не толкова лошата икономическа прогноза. 

Пречиствателната станция край Хасково е част от най-големия инвестиционен проект за общината за 20.5 млн евро. Проектът се финансира изцяло от европейската инвестиционна банка чрез програма ИСПА. Договорът е подписан на 27 юли 2004-та година. Строежът се осъществи от "Строително предприемачески холдинг-Байотър" и започна през октомври 2005-та година. Планът е след завършването на станцията тя да стане собственост на община Хасково и да се експлоатира от местното ВиК.

Г.Христов

Строежът е по всички европейски стандарти за пречиствателни станции,смятат експерти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини