От х:

Днес в x:

Вековните дъбове на Димитровград

Големият дъб зад сградата на общината

Въпреки, че скоро ще навърши 63 години Димитровград може да се похвали с вековни дървета на своя територия. Малко известен на младото поколение е факта, че два от големите дъбове зад общината и в парк Марица са между 500 и 600 - годишни. Преди пет години те дори бяха обявени за защитени видове от Закона за биологичното разнообразие, припомни експертът по екология в общинината Боряна Новакова. Това означава, че с повече грижи дъбове могат да бъдат съхранени и за идните поколения, коментира още Новакова.

Пенсионерките Грозданка и Мария от Димитровград си спомнят, че вековните дървета са се намирали на територията на частни ниви, които по - късно са били очуждени заради строителството на града. Доскоро на улица, съседна на парка е живеел и внука на един от собствениците на тези земи, човекът обаче починал, обясни Мария.

Мария си спомня, че едно от зищатените дървета е било в частни земи

Пенсионерката Мария има навика да гледа от тераса си вековното дърво и казва, че въпреки годините то образува много нови клони. "Радваме се на голямата сянка през лятото, казва още жената и допълва ,че именно тук търси спасение в жегите.

Двете пенсионерки под сянката на голямото дърво

Другото вековно дърво по една от алеите на парк "Марица"

Вековен дъб изпраща и пътуващите в посока Димитровград-Хасково на разклона за с. Добрич. Това също е едно от най-старите дървета на територията на града, припомниха експертите от общината.

Dimitrovgrad.bgvesti.net 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    0 0
    22:07, 26 дек 2022
    Тъпите галфони убиха вековно дърво в парка
Последни новини