От х:

Днес в x:

Героите и злодеите на Световното първенство в ЮАР

Световното първенство в ЮАР вече приключи, Испания триумфира с титлата за първи път, а световните агенции вече започнаха с оценките за представянето на футболистите на Мондиала.

"Ройтерс" раздели играчите на "герои" и "злодеи", но не успя да определи от кои е звездата на Уругвай Луис Суарес, който уби мечтата на цяла Африка за полуфинал, след като спаси "урусите" срещу Гана с новата версия на "божията ръка", допълва БТА.

ГЕРОИ:

Андрес Иниеста - Испанският халф ще бъде запомнен с победния си гол на финала срещу Холандия, но неговият принос за първата титла на иберийците е далеч по-голям от едно попадение. Неуморният магьосник никога не е бил по-зает, но той и съотборникът му Шави Ернандес бяха креативната сила на испанския състав. Иниеста вкара два гола и спечели три пъти наградата за играч на мача.

Давид Вия - Преди световното първенство всички казваха, че за Испания е изключително важно едно евентуално подобрение във формата на Фернандо Торес. Давид Вийя обаче показа отново голмайсторския си нюх с пет попадения, с които се изкачи на първо място в класацията на голмайсторите заедно с Томас Мюлер, Диего Форлан и Уесли Снайдер. Новият нападател на Барселона е на гол от рекорда на Испания за всички времена, държан от Раул.

Уесли Снайдер - Холандският плеймейкър бе в сърцето на похода на "лалетата" към финала. Освен с организаторска роля, той се нагърби и с функциите на Ариен Робен, който не беше във форма. В резултат на това Снайдер вкара пет попадения, но най-важните от тях бяха тези срещу Бразилия, с които Холандия елиминира историческия си южноамерикански враг още на четвъртфиналите.

Йоаким Льов - Преди финалите Германия беше далеч надолу в таблицата с коефициенти за световен шампион. Бундестимът дори пристигна в Република Южна Африка без капитана си Михаел Балак, халфовете Зимон Ролфес и Кристиан Треш, както и титулярния вратар Рене Адлер. Селекцията на Льов включваше Мирослав Клозе и Лукас Подолски, които вкараха само пет гола през сезона на клубно ниво. Двамата обаче бяха силни на Мондиала и подкрепяни от Томас Мюлер, изведоха Германия до третото място след победи над Англия и Аржентина.

Райън Нелсън - Много хора поставиха под въпрос правото на Нова Зеландия да участва на световните финали, след като "кивитата" се класираха от странната група с Фиджи, Нова Каледония и Ванату, последвана от бараж с Бахрейн. Райън Нелсън обаче изведе страната си до цели три равенства на световното първенство. Новозеландците дори поведоха на шампиона Италия, допуснаха гол, но завършиха пред него в класирането.

ЗЛОДЕИ

Фелипе Мело - Бразилският халф Фелипе Мело ще иска да забрави това световно първенство. Той си вкара ефектен автогол срещу Холандия, след което остави съотборниците си с човек по-малко. Очаквано Бразилия не успя да се вдигне на крака, загуби с 1:2 и отпадна от световните финали. Единствената утеха за него беше това, че от ФИФА решиха да присъдят гола на Уесли Снайдер и извадиха Мело от калта. . . ако е възможно.

Роберто Розети - Италианският съдия бе в центъра на скандалите по време на осминафиналната среща между Аржентина и Мексико. Той пропусна да отсъди очевидна засада в началото на мача, а след нередовния пас аржентинците поведоха. Карлос Тевес беше точен за 1:0, а неговият отбор стигна с лекота до успех с 3:1.

Хорхе Ларионда - 42-годишният уругваец ще бъде помнен за цял живот от английските футболисти и фенове. Случката се разигра по време на мача от осминафиналите между Англия и Германия, който ще остане завинаги в историята. Бундестимът поведе с 2:0, но англичаните върнаха едно попадение. Няколко минути по-късно Франк Лампард стреля към Мануел Нойер, топката се удари в напречната греда, тупна зад голлинията и излезе. Ларионда и неговите помощници не видяха това и не зачетоха гола на халфа на Челси. В последствие Германия прегази англичаните с 4:1.

Якубу Айегбени - Нигерийският нападател записа името си в историята с пропуск срещу Република Корея, който определено влиза в топ 10 на световните първенства. Якубу се озова сам срещу рамката на вратата и не успя да вкара от няколко метра. Лошата новина за Якубу се крие във факта, че резултатът беше 2:2, а един гол пращаше Нигерия на осминафиналите.

Уейн Рууни - Английският нападател водеше дълго време класациите за най-вероятен носител на "Златната обувка" от финалите в Република Южна Африка. Той беше нагърбен със задачата да изведе Англия до първа титла от 44 години насам и общо втора в историята, но не успя да го направи. Рууни беше бавен и тромав и не вкара нито един гол на Мондиала.

Патрис Евра - Френският ляв бек влезе в листата на капитани на националния отбор, който се е провалил тотално. Нападателят Никола Анелка си позволи да използва нецензурни реплики срещу селекционера Раймон Доменек, не пожела да се извини и беше изгонен от лагера на французите. Това предизвика бойкот на една от тренировките на "петлите" и оставка на член от управляващия борд на Френската футболна федерация. Последва загуба от Република Южна Африка и елиминиране, след което френският президент Никола Саркози поиска пълни промени в местния футбол.

ГЕРОЙ ИЛИ ЗЛОДЕЙ?

Луис Суарес - Уругвайският нападател може да бъде определян и като герой, и като злодей. . . в зависимост от гледната точка. Случката се разигра в среща от четвъртфиналите. Гана поведе с 1:0 на Уругвай в края на първото полувреме, но Диего Форлан доведе мача до продължения. В 120-ата минута Доминик Адия стреля към вратата и вече виждаше топката в мрежата на уругвайците, но на нейния път застана Суарес. Той спаси с ръка от голлинията и беше изгонен, но Асамоа Гиян изпусна от бялата точка в добавеното време на продълженията. В последствие Уругвай спечели с 4:2 след изпълнение на дузпи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини