От х:

Днес в x:

Накичиха Богородица с Пижо и Пенда

Богородица в новата си компания-Пижо и Пенда

Монументът на Богородица днес бе обкичен с традиционната за първа пролет мартеница. Тя представлява 8 метрови фигурки на Пижо и Пенда олицетворяващи женското и мъжкото начало, изработени в традиционния червено-бял цвят. Гигантската мартеница е с тегло 90 килограма. Тя е изработена за три дни от възпитаниците на професионалната гимназия по лека промишленост в Хасково. Според традицията, мартеницата ще остане на монумента до първа пролет. В народната представа това означава до появата на първото цъфнало дърво или прелетна птица, обикновено щъркел. Инициативата за обкичването на Богородица с мартеници е на туристическия информационен център.

Гигантската мартеница предизвика противоречиви впечатления в преминаващите покрай нея хасковлии. Някои намираха хрумването за оригинално. Други смятаха за неуместно да се закичва такъв световно почитан религиозен символ като светата Майка. Богородица е най свещената личност за християните веднага след Исус и се тачи повече от 2000 години, докато обичаят за носене на мартеница датира от средата на 19-ти век и то само по българските земи.

Историческите препратки обаче изместват първата поява на мартеница още през 6-ти век след Христа. Арабски автори от този период твърдят че българските ханове са закичвали войските си с бели и червени конци за сполука в битките. Според друга популярна легенда, основателят на България- Хан Аспарух, е известил за победата над византийците с писмо вързано с бял конец за крака на птица. Вестоносецът обаче бил ранен и при пристигането си, конецът вече бил оцветен в бяло и червено. От тогава датира и смисълът на цветовете-червеното е кръв и живот, бялото-чистота и щастие.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини