От х:

Днес в x:

Синът на автора на монумента на Св. Богородица ще я ремонтира

Вече е готова документацията за обществена поръчка за ремонт на постамента на статуята на св. Богородица на стойност 48 127 лева, съобщиха от община Хасково. Документите са изпратени в Агенцията за обществени поръчки/АОП/ и следващата седмица поръчката ще бъде публикувана на сайта на общината. Провеждането на обществена поръчка е задължително съгласно ЗОП.

Има получени оферти от Петър Александров (син на автора на статуята, притежаващ авторските права) за цялостно обследване, почистване и фугиране на монумента за 25 946 лева, така също за хидрофобизацията на фигурата за 14 560 лева. Притежателят на авторските права е и единственият оторизиран да извършва поправки по статуята,уточниха от общината. А двете дейности са наложителни според скулптора и строителните специалисти, защото в момента през процепи във фигурата минава вода, която се стича в параклиса в основата. За да се извършат тези дейности, технологията изисква температурата да е над 18 градуса и да не вали. До пролетта се очаква да приключи процедурата на обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта на постамента. Идеята е двете дейности да се извършват паралелно, защото и за двете е необходимо изграждането на скеле.

Параклисът под монумента е затворен за посетители до приключване на ремонта от съображения за безопасност.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    13 -4
    15:57, 31 яну 2018
    А кой ще плати ремонта?Авторът или бившия кмет?Или редовия Хасковлия?
  • 2
    00
    001
    9 0
    17:12, 31 яну 2018
    Защо е тази обществена поръчка????? Нали никой освен автора не може да извършва ремонт??????? Тогава логично няма как да има друг кандидат и е ясно кой ще я ремонтира защо просто не се плати на този човек да си свърши работата а се харчат пари за глупави формалности!!!???????
    • Ст
      Стян
      5 -1
      17:31, 31 яну 2018
      Обществената поръчка доколкото разбирам е само за плочките. Статуята ще си я прави скулптура
  • 3
    Бо
    Боже, прибери си вересиите
    6 -3
    17:28, 31 яну 2018
    Какво авторско право, какви пет лева??? Авторското право защитава обекта на авторско право от промени и по никой начин не е обвързано с поддръжката на един обект или скулптура - както е в случая. Иначе Старчев щеше да си има много работа с вече демонтираното му след състояние на полуразпад творение пред НДК.
    А да се плаща на някого за да си поправя некачествената работа - това вече е пълен абсурд.

Още новини

Последни новини