От х:

Днес в x:

Богородица остана сама в тъмнината

Статуята на Богородица блестеше до 20.30 часа

За пръв път откогато се празнува Часът на Земята в Хасково статуята на Света Богородица и камбанарията потънаха в мрак без нито един човек около тях. Осветлението на монумента бе символично изключено в 20.30 часа и остана така до 21.30. Затъмняването на символите на града бе като пример за хасковлии, да спестят ток и пощадят природните ресурси.

Досега знаковото събитие се отбелязваше с програма, организирана от община Хасково или с посещение на туристи. Отделно от това, на Младежкия хълм се струпваха любопитни, главно младежки компании. Снощното гасене на осветлението обаче мина без никакъв интерес. Програма нямаше, а минути преди изключването на тока, нямаше и любопитни. Ако се съди по тъмните жилища пък, относително малко хасковлии последваха примера, а тъмните все пак прозорци бяха вероятно заради отсъстващи стопани.

Часът на Земята се отбелязва по света от 2007-ма година, а в България и в частност Хасково - от 2009-та година. Целта е да се спести електроенергия и съответно консумативите за нейното получаване. Идеята е да се предпази Земята и нейните ресурси от изтощаване. През миналата година акцията само в Югоизточна България отчете спестени 91 мегавата ток.

Г.Христов

После ритуално притъмня
Относително малко хасковлии последваха примера
В предишни години кампанията бе съпътствана с програма
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини