От х:

Днес в x:

Телефункен оживя: Правят лифта му до Богородица

Телефункена не доживя да види идеята си осъществена

Идеите на видния хасковски изобретател Димитър Димитров по прякор Телефункена, го надживяха и ще бъдат осъществени, макар години след смъртта на създателя си. Многостранният с таланти хасковлия бе лансирал идея за лифт/асансьор към монумента Света Богородица на Ямача, за да улесни възрастните или трудно подвижни хора в подхода им към статуята на Божията майка. Монументът е национална атракция, която посещават хора от цяла България и чужбина, но за много съграждани е недостъпен, защото до него водят стръмни и повредени стълби, мотивираше се Телефункена в многобройнихе визити до хасковски редакции, за да популяризира идеята. Звучаща като научна фантастика, тя все пак ще види бял свят с европейски пари.

Според идеен проект, изготвен от хасковската фирма Витраж, подходът към Богородица трябва да бъде улеснен с изграждането на асансьор откъм парка на зала Дружба до улица Панорама. Асансьорът ще преодолява почти вертикално денивелацията, а с улицата ще го свързва пасарелка, обясни архитект Елисавета Георгиева от проектантската фирма. Засега няма решение как трудноподвижните хасковлии ще преодолеят стълбите от Панорама до самия монумент, въпреки че са със скромното отстояние от 15-тина метра. „Просто това разстояние не е залегнало в проекта за градска среда, но със сигурност ще измислим начин да го включим в подхода, защото иначе се обезсмисля идеята“, допълни главния архитект на общината Кремена Цонева. Друго улеснение за искащите да се изкачат на Ямача е подвижна платформа, която ще се движи по релски по цялото протежение на изкачването. Тя е планирана за един пасажер и е непригодна за бебешки или инвалидни колички. Затова е и асансьорът.

Днес общината резюмира окончателно идейните проекти за устойчиво развитие на градската среда, които ще чакат финансиране от Европа през следващия програмен период 2014-2020 година. Има обещание всеки един от тях да бъде финансиран, ако по мерките на ОП „Регионално развитие“ бъдат отпуснати достатъчни средства, допълни архитект Цонева. Главният акцент в проекта „Интегриран план за градско възстановяване“ попада върху детските градини, като в списъка са включени 8 сгради на 4 хасковски ОДЗ-та- „Слънце“, „Весели очички“, „Щурче“ и „Елхица“. Ремонтът на всяка една от тях ще глътне минимум 500 хиляди лева, но все още окончателната план сметка не е изготвена и ще бъде различна за всяка градина, обясни арх. Георгиева. За някои ще трябват повече пари, защото освен саниране, дограми и вътрешен ремонт, ще трябва преместване на котелните, които към момента се намират под детски занимални, което е забранено по изискванията за пожарна и аварийна безопасност. В бившата 10-та детска градина /зад общината/ пък ще се направи закрит плувен басейн, който ще бъде единствен по рода си в Хасково, но ще бъде на разположение само на мъниците от 4-те градински групи там.

Г. Христов

Архитект Цонева/в средата/ анонсира, че асансьорът ще продължи до самия монумент
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Dz
    Dzakardo
    31 -2
    14:20, 24 ное 2014
    А от дясно наляво кой е???????????????????????????????
    А тази в средата също ако може да ми кажете коя е ?????????????????????????
    • Фи
      ФИФИ
      17 -2
      14:41, 24 ное 2014
      Добър въпрос! :D
    • 00
      0002
      0 -9
      18:59, 24 ное 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Ав
    Авджия
    4 0
    23:27, 24 ное 2014
    Само това ни липсваше отново трябва да сме благодарни г-н Иванoff...
  • 3
    Ст
    Странджата
    3 0
    06:08, 25 ное 2014
    До dzacardo Тази в дясно е на хортумата ристо сестрината дъщеря.тоест на шарлана Георги,снахътъ
  • 4
    Zz
    zzz
    0 0
    11:13, 25 ное 2014
    ами наистина ще се налага да качват още 20-30 до сами вход.мойе да се помисли да стига лифта до камбанарията,а до богородица да се налага да слизат 20 стълби вместо да се качват.ще е и удобно и за младите,които ги мързи в горещите летни дни
  • 5
    Br
    brbrbr
    3 0
    11:21, 25 ное 2014
    , за да улесни възрастните или трудно подвижни хора в подхода им към статуята на Божията майка." За какъв "подход" става въпрос ??
  • 6
    Лу
    Луд
    6 0
    11:52, 25 ное 2014
    Аз пък предлагам старите хора да се извозват до статуята с ретроавтомоили, а на живеещите около канала да им се предоставят венециански гондоли, та следващия път като се наводни града да зарадваме гостите с причудливи и налудничави гледки...
    • !
      !
      3 0
      16:31, 25 ное 2014
      na kmeta retroavtomobilite i toi li4no da im e 6ofior!
  • 7
    Ра
    райхенау
    0 0
    16:59, 29 ное 2014
    Поздравявам всички готини пичове изразили мнения по статията
Последни новини