От х:

Днес в x:

Варелите с вещества, изхвърлени край Димитровград - обект на проверки на Икономическа полиция

  Икономическа полиция е започнала проверка за източника, причинил замърсяване край Димитровград, съобщи директорът на Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) Мариана Вълчева.

  В понеделник в местността „Дурхана“, на пътя за село Крум, след подаден сигнал, екип на екоинспекцията констатира 19 плътно затворени метални варела с неопределено съдържание. Инспекторите взеха проби, които предстои да бъдат анализирани.

  От два от варелите на място имаше разлив на вещество, съдържащо се в тях, още е с неизяснен произход.

  Към днешна дата съдовете вече са вдигнати от община Димитровград. Те се съхраняват, според указанията на РИОСВ, в склад на общината, посочи Мариана Вълчева. Инспекцията е дала предписание на местната администрация и за разчистване на разлятото вещество.

  Според анализа на ситуацията към този момент, не може да става въпрос за екологична катастрофа, тъй като няма констатирани засегнати животни, в участъка няма и водоем. Мариана Вълчева обясни, че ако все пак има добра новина, то тя е, че мястото, на което са изхвърлени варелите и има разлив на вещество от тях, е стар общински път. Това е предпоставка за наличието на някаква останала настилка от него, което пък не позволява дълбокото всмукване в почвата на вещество извън варелите.

  „Веществото е от такова естество, че образува филм, който позволява то да бъде лесно изчистено и да не проникне надълбоко в почвата“, посочи директорът на РИОСВ. Още в понеделник Регионалната инспекция е възложила на Регионалната лаборатория почвени пробовземания от замърсения участък. Те ще бъдат подложени на анализ по отношение на три показатели и ще се търси дали те отговарят на нормите по закон.

  Едва след разследването на полицията и при евентуално установяване на извършителя на замърсяването, РИОСВ-Хасково може да предприеме съответните действия като административнонаказващ орган, обясни Мариана Вълчева.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Bl
   Blessings
   2 0
   07:20, 28 фев 2024
   Първо обезопасете и почистете района, да не стане като случая с отровената вода и убитите крави. После има пак да се оправдавате. Икономическа полиция какво може да разкрие по случая така и не ни е ясно.
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини