От х:

Днес в x:

ХЕИ ваксинира срещу морбили в харманлийско, открива контактни там

Хасковлии ще почакат за имунизациите

Регионалната здравна инспекция започна имунизация в харманлийските села срещу морбили. Специалистите от ХЕИ открили население, което било контактно с хора от тополовградско, където засега само там, се шири заразата от опасната шарка. Част от сливенските дървосекачи които предизвикаха епидемичния взрив в Тополовградска община са се изнесли в посока на Харманли и това превръща хората там в рискови. Набелязани са имунизации и в Свиленградско. За Хасково засега не е предвидена спешна ваксинация, заради липса на контактно население. Само 20-тина ваксини са предоставени на хасковските лекари от бърза помощ и медицинския център за превантивна имунизация срещу шарката.

Заявените от здравната инспекция 49453 броя ваксини срещу морбили могат да пристигнат по-рано от очакваното, до края на януари, прогнозира шефът на Инспекцията д-р Делчо Янев. В началото на месеца епидемиолог №1 на България, д-р Ангел Кунчев обяви че министерството на здравеопазването ще препрати ваксини към областта, но към края на февруари.

Случаите на морбили в България към момента са 558 срещу 508 от предходната седмица. Заради нарастващия брой заразени, здравното министерство отпусна допълнителни 5 милиона лева, за 200 хиляди ваксини на не имунизирани хора от 1 до 20 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини