От х:

Днес в x:

Ваксинирано дете от София е първият случай на морбили у нас

Първи случай на морбили е открит у нас за тази година. Става въпрос за дете на 4 г. от София, потвърдиха за БНТ от СРЗИ.

Две ваксини за морбили трябва да ни предпазят от т. нар. дребна шарка. Първата се поставя, когато детето е на 13 месеца, а втората - на 12-годишна възраст. Случаят, който е потвърден в София, е на 4-годишно дете, което е получило първата ваксина, обясниха здравните власти.

Според вирусолога и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев от него могат да бъдат направени и добри, и лоши изводи.

"Хубавото е, че една седмица след доказването на случая нямаме нови случаи. За мен това е успокоително. Не е успокоително обаче, това че се яви такъв случай", каза той.

Установеният случай на вече ваксинирано дете с морбили е по-скоро изключение, но той отново повдигна въпроса за поставянето им.

"Няма нужда от репресии. Трябва да се въведе нещо много просто - когато някой откаже да постави на детето си ваксина, която е финансирана от държавата, трябва да подпише декларация: "Знам, че ми е осигурена такава ваксина. Отказвам." И ако детето се разболее или стане нещо по-лошо, да се знае кой ще носи отговорност, а не тя да се размива и както винаги, да се търси отговорност в лекарите", коментира проф. Кантарджиев.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    Хм
    4 0
    20:41, 12 апр 2024
    Никъде обаче не намирам Кантарджиев да коментира кой поема отговорност, когато детето е ваксинирано и се разболее или стане нещо по-лошо…? Щото не е като да не се случва…
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини