От х:

Днес в x:

Предстои с около 30 % увеличение на заплатите на военните

Изображение 1 от 2

    Заплатите на военнослужещите у нас ще бъда изравнени със средната за страната. Това ще стане посредством Проект за изменение на закона за отбраната и въоръжението сили, който ще бъде внесен с подкрепата на всички парламентарни сили, обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев.

    Нарастването на възнагражденията на военнослужещите ще е с близо 30 % , стана ясно още на брифинга с участието на служебния военен министър Атанас Запрянов.

    С повишението се цели решаване на един от основните проблеми, изтъкнато в докладите за състоянието на отбраната у нас-напускането на системата от военнослужещите заради неатрактивното възнаграждение и липсата на желаещи за кадровици. Ако искаме да имаме съвременна армия трябват не само средства за закупуване на ново въоръжение, но и инвестиция в хората, подчерта Христо Гаджев.

    Прогнозата е законодателните промени да бъдат приети още преди 6-ти май.

    „Неокомплектоваността влияе на боеготовността на нашите военни сили“, каза министър Запрянов, като подчерта като недопустим факт, че има военни формирования, които са без нито един офицер. Той акцентира също на отлива от военната служба и даде за пример сухопътната армия като най-неокомплектована. За последния обявен прием вместо 380 курсанти, са приети едва 80. Затова министърът на отбраната благодари на всички парламентарни групи за подкрепата на промяната в законодателната рамка. „Единодушието на парламента показва, че той проявява необходимото разбиране към проблемите на армията“, посочи министър Атанас Запрянов.

    Служебният министър на отбраната заяви още, че се обмислят начини за освежаване и подмладяване на запаса в Българската армия. Ако се повиши интересът към военната служба, ще се разчита на доброволните начала. "Ако броят на резервистите е достатъчно висок, може би няма да се наложи приемането на друга форма за задължителна служба", подчерта  министър Запрянов в отговор на журналистически въпрос. Възрастта няма да се вдига нито за кадрова военна служба в мирно време, нито за военновременния отчет, добави той.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини