От х:

Днес в x:

Здравните власти проверяват за неваксинирани срещу морбили деца в региона на Хасково

Първи случай на морбили, открит у нас за тази година, при който в София беше регистрирано 4-годишно дете със заболяването, повиши вниманието на здравните власти в цялата страна.

Предприети са допълнителни мерки от страна и на РЗИ-Хасково.

Темата е важна, тъй като морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения, а дори и с летален край.

По информация от Регионалната здравна инспекцията в Хасково през 2023 г. от подлежащите на имунизация срещу морбили 1355 деца са обхванати 1228. Имунизационното покритие е 90,63 %. При реимунизацията процентът пада до 86,74 на сто от подлежащите на манипулация.

Реимунизация е трябвало да бъде извършена на 12-годишна възраст на 1916 деца, а са обхванати 1662 от тях.

През миналата година обаче допълнително са обхванати още 333 деца с пропуснати имунизации. Като 189 от тях са получили първи прием на ваксината, а втори прием са 144.

От Здравната инспекция информираха още, че са изпратени са писма до ОПЛ, МБАЛ, СБАЛ, МЦ, ДКЦ, ЦСМП, относно разпространението на морбили в съседни на Република България държави и Европа, с цел предприемане на действия за ранно откриване на клиничните симптоми на морбили, консултация с инфекционист при съмнителни случаи и незабавно организиране на съобщаване, регистрация, изолация, диагностика и лечение.

Като превантивна мярка за региона на Хасково са изготвени и връчени предписания на 109 общо практикуващи лекари, които трябва ад издирят пациентите си на възраст от 13 мсеца нагоре и са без регистрирана имунизация или реимунизация срещу морбили, паротит и рубеола.

Извършена е и проверка на общо 87 общопрактикуващи лекари от инспекторите на отдел „Противоепидемичен контрол“, насочена в практиките, при които има отчетен нисък имунизационен обхват, за какъвто се води под 95%, срещу морбили, паротит и рубеола, за установяване на причините защо подлежащите на ваксинация не са се явили през 2023 г.

При тези проверки са съставени три акта на родители, които са отказали да имунизират децата си.

Във връзка и с първия засечен случай на коклюш в региона, се прави епидемиологично проучване и за обхвата на ваксинираните срещу това заболяване.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    ХаХа
    7 -3
    10:14, 21 апр 2024
    С наближаване на изборитеще зачестят случаите на морбили магарешка кашлица а може и китайския вирус да се завърне.Рапорт даден рапорт приет.Кой разбрал разбрал.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини