От х:

Днес в x:

Новости при издаване и подмяна на лични карти, паспорти и шофьорски книжки

Новости са въведени при издаване и подмяна на лични карти, паспорти и шофьорски книжки, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Това стана след като в Държавен вестник са обнародвани изменения в Закона за българските лични документи и Закона за движение по пътищата.

Гражданите, на които им предстои да посетят паспортна служба или КАТ за нови лични документи е необходимо да знаят, че когато заявителят не притежава личен документ, с който да удостовери самоличността си, се представя удостоверителен документ за раждане. Удостоверение за раждане се представя и когато за лице до 18-годишна възраст липсват данни за родител в информационната система за българските лични документи. Това са случаите, когато единият родител не е български гражданин. При промяна на постоянния адрес от населено място в една област в населено място в друга област в срок до 30 дни лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на ново свидетелство за управление на моторно превозно средство. В шофьорската книжка вече няма да се изписва наименованието на населеното място от постоянния адрес. Премахва се контролният талон, като документ, за потвърждаване валидността на издадената шофьорска книжка. Разширява се обхватът на случаите, при които шофьорската книжка може да се подмени с ускорена услуга (за три работни дни). Ускорена услуга не могат да ползват лицата при първоначално издаване или тези, които подменят чуждестранно свидетелство за управление на моторно превозно средство с българско.

Обявена е за противоконституционна ал.2 на чл. 159 от ЗДвП, според която не се издаваше шофьорска книжка или дубликат, както и отнета книжка не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби.

От полицията напомнят, че в центъра за административно обслужване в сградата на ОДМВР Хасково работи гише за приемане на заявления за издаване на шофьорски книжки с бърза или ускорена услуга. На същото гише може да се правят справки за издадени и невръчени електронни фишове и наказателни постановления по ЗДвП и на постерминал да се плащат глоби, наложени за нарушения на ЗДвП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини