От х:

Днес в x:

Близо 2 500 хасковлии изясниха в НАП здравния си статус

Близо 2 500 жители на Хасково и областта изясниха в офиса на НАП в града здравния си статус през първото полугодие на годината. Това е с над 200 души повече отколкото за същия период на 2022 г., уточняват от приходната агенция.

Всеки може да направи справка за здравноосигурителния си статус, както и да провери периодите, за които му липсват здравноосигурителни вноски, чрез интернет страницата на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да правят и на телефона на агенцията 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание, че при допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, лицето може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва.

Размерът на здравната вноска, уточняват от офиса в Хасково, е 28,40 лв. и се плаща до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася осигуровката.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини