От х:

Днес в x:

Изложба в Регионалната библиотека в Хасково бележи столетие от рождението на Бинка Желязкова

    Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково отбелязва 100-годишнината от рождението на първата у нас жена -кинорежисьор Бинка Желязкова.

    Ден преди навършване на столетието- на 15-и юли изложбата „Бунтарката на българското кино” бе открита от директора на библиотеката Ани Щилянова и може да бъде разгледана от посетителите във фоайето.

    Освен кино енциклопедии, сборници и списания от фонда на библиотеката в Хасково, в изложението са показани архивни снимки и документи, предоставени от Общинска библиотека - Свиленград, Държавен архив - Хасково и Община Свиленград, които допълват образа на Желзкова и описват нейния творчески път.

    Родената в Свиленград кинематографка (1923 – 2011) е една от малкото жени в света, които снимат игрално кино в края на 50-те години. Заради сблъсъка с тоталитарната власт до края на живота си тя създава само 7 игрални и 2 документални филма, 4 от които стават жертва на цензурата и са спрени от екран.

    Изложбата, посветена на рождението й, е илюстрирана с афиши на филми на Бинка Желязкова от дигиталната колекция на Народна библиотека „Иван Вазов" в Пловдив.

    Показани са и стари броеве на списание „Кино" от 1957 г., когато тя прави своя скандален дебют с филма „Партизани". Лентата, преименувана впоследствие насилствено на „Животът си тече тихо”, дочаква своята официална премиера 30- години след създаването си.

    Въпреки това Бинка Желязкова е носител на десетки награди от Международни кинофестивали, като тези в Москва, Брюксел, Колумбия.

    Нейни филми са селектирани в раздела „Особен поглед" в Кан, а един от тях - „Последната дума" е номиниран за голямата награда на фестивала. През 1996 г. Бинка Желязкова е избрана за лице на киното в Източна Европа, а през 2007 г. Министерството на културата у нас й връчва приз за цялостен принос към българското кино.

    През последните години нейни ленти са излъчвани с огромен успех в цяла Европа и отвъд океана. През март във френските кина бяха прожектирани два от най-емблематичните филми на Бинка Желязкова - „А бяхме млади” и „Привързаният балон".

    Специална витрина в изложбата на Регионална библиотека Хасково показва публикации във френския в. „Льо монд” и чуждестранни списания и киносайтове с отзиви за творчеството на голямата ни режисьорка.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини